Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsholm – en oas med kunglig glans

Slå dig ner på något av fiken, ta en promenad runt slottet, kolla in de kungliga rummen och häststallarna. Strömsholm är värd en utflykt.

Annons
Eva Lithén, längst till höger, bor i Strömsholm och har tagit fikapaus vid marketenteriet tillsammans med dottern Alicia Lithén och hennes pojkvän Tobias Hellsten.

Solen värmer från en klarblå himmel och vid ett av borden utanför marketenteriet har Eva Lithén, Alicia Lithén och Tobias Hellsten slagit sig ner. Eva bor i närheten och Alicia är uppvuxen här men bor numera i Hallstahammar.

– Strömsholm är som en liten bubbla av lugn och ro. Det är så fint här, man kan fika, köpa glass, bada, promenera och restaurangen Gula hästen har bra luncher, säger Alicia och ställer ner kaffemuggen.

Under sommaren fikar Eva ett par gånger i veckan på något av fiken.

– Det finns flera bra fik som jag brukar växla mellan. Ett annat tips är att ta en långpromenad runt hela slottsområdet med den vackra naturen, österängarna och ekarna. Det är verkligen rekreation för själen.

Hon är också en flitig be-sökare på Jazzens museum som under sommaren lockar med kända artister.

– Jazzmuseet är en riktig pärla. Man kan ta något i baren, äta en bit mat eller bara lyssna på musiken, säger Eva.

Borgåsunds hamnkafé eller brygglunchen med rökt fisk och potatissallad hos Borgåsundsfiskaren tycker hon också är väl värda ett besök.

– Och slottet och slottsboden förstås. Det finns så mycket att man absolut kan tillbringa hela dagen här, säger Eva.

Uppe vid slottet är Mattias Nilsson, Pia Valkama och dottern Lovisa Valkama från Stäudd utanför Köping på väg upp för trappan med raska steg.

De ska gifta sig här och är på slottet för att träffa prästen och öva inför vigseln.

– Så vi hoppas att det blir bra väder, säger Mattias.

Inne i slottet har en av de dagliga guidade turerna redan börjat. Slottet har två guider som turas om, nu bemannar museiläraren Kristina Linzander receptionen.

– Guidningarna ingår i entréavgiften. Men man kan också gå runt på egen hand.

I rummet intill finns slottsbutiken med souvenirer och nytillverkade inredningsprylar med kungliga motiv och mönster.

– Mönstret på den här ytterkrukan är exempelvis hämtad från en av slottets kakelugnar, säger Kristina.

Utanför slottskaféet vid sidan av slottet har Kent och Veronie Österlund från Stockholm slagit sig ner. De är på genomresa och passade på att ta en fika.

– Vi kan absolut tänka oss att komma tillbaka, men då med husbilen så att man kan sova kvar, säger Veronie.

Sista stoppet blir vid Slottsboden där ägaren Carina Harju visar runt bland inredningsprylar, barnsaker och ätbara godsaker. De har också ett bord utanför för den som vill ta en glass eller bara vila benen.

Läs också:  Fler tips - det här kan du också göra

Vigsel. Mattias Nilsson och Pia Valkama från Stäudd utanför Köping var i slottet och tränade tillsammans med dottern Lovisa inför sitt bröllop.
Turistinformatör. Alida Säflund är receptionist och kommunikatör vid Knutpunkten i Strömsholm, här i Thottska villans matsal.
Rum. Thottska villan, som har 14 rum för övernattning, har fått sitt namn efter Clas Thott som var den sista ryttmästaren som bodde här.
Slottsboden. Carina Harju äger och driver Slottsboden med bland annat heminredning, smycken, saker för barn och ätbara godsaker.
Slottet. Museiläraren Kristina Linzander är en av guiderna på slottet. Här finns också en slottsbutik med saker med kunglig anknytning.
Annons