Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suddig bild friar från fortkörning

En fartsyndare fastnade på bild vid Oti, men tingsrätten anser att fotot är så pass suddigt att det inte går att fälla någon för brott. Men domstolens ledamöter var inte överrens, vissa menade att mannen borde fällas.

En skåpbil körde genom Oti-korset på riksväg 68 i mars förra året. Fartkameran som står på platsen reagerade då på fordonets hastighet.

Bilen kördes i 56 kilometer i timmen trots att högsta tillåtna hastighet var 50 kilometer i timmen.

Polisen kom under sin förundersökning fram till att det var bilens ägare, en man i 65-årsåldern från Trollhättan, som kört skåpbilen.

Mannen fick veta att han var misstänkt för brott. Men han nekade till att ha kört skåpbilen vid Oti och menade, enligt domen, att någon annan rattat den även om han inte kunnat uppge vem.

Ett dussintal personer har tillgång till bilen och mannen ifrågasatte polisens bevisning som bestod av bilder från fartkameran.

Han menade att det foto som tagits på föraren är så dåligt att det inte går att se vem det var som körde.

Tingsrättens majoritet håller med om att bildkvalitén är dålig. Av den anledningen anser rätten att det inte går att bevisa att Trollhättanbon rattat bilen.

Han frias och slipper därmed betala böter på 2 000 kronor.

Men domstolens ledamöter var oense. En notarie och en nämndeman konstaterar att fotot är likt mannen och att hans uppgift om att någon annan kört bilen inte är trovärdig. De menar därför att mannen borde fällas för brott.