Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supande i parken var ett stort bekymmer i Fagersta

För 30 år sedan var det offentliga supandet i Fagerstatrakten ett stort problem. Omkring 500 fyllerister omhändertogs enbart under år 1985.

Annons
Lugnt numera. Förr var Vilhelminaparken i Fagersta tillhåll för mängder av missbrukare som skrämde bort andra från att vistas där.

Fagersta-Posten berättade i december för 30 år sedan att polisen såg så allvarligt på supandet att man begärde att socialnämnden skulle agera.

Orsaken var att antalet omhändertagna fyllerister hade ökat från 351 personer 1984, till 488 fram till början av november 1985.

Och detta samtidigt som antalet personer som tagits av polisen för fylleri minskat i alla övriga delar av landet.

”Missbruksproblemet ökar på ett sätt som väcker oro”, skrev polismästare Anders Linger till socialnämnderna i norra länsdelen. Och värst var det i centrala Fagersta.

Redan på 1970-talet började Vilhelminaparken bli ett tillhåll för dem som ville dricka alkohol under bar himmel, främst sommartid. Mellanölet såldes fritt i butiker och många tonåringar blev alkoholberoende.

Problemet accelererade på 80-talet och blev ett stort bekymmer för åtskilliga som ansåg att missbrukarna ockuperat Fagerstas fina stadspark.

Polisen gjorde täta besök i parken och tog med sig ”överförfriskade”, som kraftigt berusade kallades, till fylleceller där de fick sova ruset av sig. När de gjort det släpptes de ut och var snabbt tillbaka i parken, där det oftast verkade finnas någon starkvara att dricka.

Klagomålen ökade både från allmänheten och butiksägare om slagsmål, gap och skrik och personer som låg avsupna utomhus mitt på dagen.

Socialnämnden skickade iväg så många för vård mot sitt missbruk att budgeten överskreds kraftigt. Ändå var det få som förblev nyktra och drogfria.

Polismästare Linger efterlyste en mer handfast uppföljning från socialförvaltningens sida och nämnde bland annat länkrörelsen som en organisation som kommunen skulle kunna samarbeta med.

Numera ser situationen helt annorlunda ut. Merparten av de unga som höll till i Vilhelminaparken på 80-talet är döda sedan länge, de flesta i alkohol- och drogrelaterade sjukdomar eller olyckor. Några är nyktra alkoholister.

Polisens ingripanden mot berusade i norra länsdelen har gått ned kraftigt.

Hittills i år har 172 personer omhändertagits och under hela 2014 var det 245.

Alltså hälften mot för 30 år sedan.

Fagersta har behandling på hemmaplan av personer med missbruksproblem, samtidigt som kraven på missbrukarna har ökat. Många yngre har också frivilligt vänt sig till den ideella organisationen Anonyma alkoholisters 12-stegsprogram för att få hjälp och stöd att bli fria från missbruket.

Utryckning. Förr var denna syn vanlig i Vilhelminaparken. Nu sker det mer sällan att polis och ambulans måste rycka ut dit.
Slog larm. FP slog på stort om fylleriproblemen för 30 år sedan.
Annons