Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Ols-fostrade backen flyttades upp som forward – då blev det poängsuccé i SSL: "Tycker om att variera lite"

Hon har spelat som forward och center under uppväxten.
Men gårdagens match mot Karlstad var första gången som Sofia Olander spelade där på högsta nivå.
Då satte hon avtryck direkt – med tre poäng i protokollet.

Annons

Sofia Olander tog möjligheten att spela forward på bästa sätt.

Ett sjukdomsdrabbat Rönnby hade bara åtta forwards och centrar tillgängliga till söndagens bortamatch mot Karlstad. Nödlösningen – 19-åriga backen Sofia Olander.

Och det blev succé, även om laget förlorade. Med ett mål och två framspelningar var Olander inblandad i alla tre Rönnbymål i matchen.

– Det var kul. Jag har ju spelat forward och center mycket förut när jag var yngre, innan Rönnby och även första året i Rönnby. Så det var roligt att spela på topp och springa av sig lite, säger den Per-Ols-fostrade Olander.

Blev du förvånad över att det gick så bra?

– Ja, men det blev jag nog. Jag har spelat med både Jonna (Sjöberg) och Isabelle (Nordin Persson) lite grann förut, så det var tryggt på så vis att få spela med dem två.

Att hon har spelat forward tidigare gjorde henne givetvis till en kandidat att bli forward när det behövdes. Men hon har också egenskaper som gjorde att hon passade bra att flytta upp.

– Absolut, det har hon. Hon är stark, hon har räckvidd, hon är smart, hon står rätt. Det är en ny position, givetvis, ett helt annat rörelsemönster. Det syns att hon inte är forward, men med små enkla medel tar hon och gör ett bra jobb, säger Rönnbytränaren Jimmy Gunnstedt.

Sofia Olander håller själv med om att det var lite ovant att spela forward. Men en del av det satt ändå i ryggmärgen.

– Jag har bara tränat där en träning, så det tar ju lite tid att komma in i det. Men som sagt, jag har ju varit där förut, så det är inget nytt.

Vilken position trivs du bäst på?

– Det är svårt att säga. Jag tycker om att variera lite. Det är ju en trygghet att spela in sig på en position, i stället för att byta position varje match. Men det är väldigt olika. Det är stor skillnad på att spela back och topp. Jag trivs nog ändå bäst som back.

Men du säger inte emot om du behövs som forward igen?

– Nej, absolut inte. Jag har varit mycket center också. Det gillar jag, då får man vara lite mitt emellan.

Annons