Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand norr om Surahammar – åtta enheter bekämpar elden

På onsdagseftermiddagen upptäcktes en skogsbrand på Stentjärnsmossen i Surahammars kommun. Uppemot två hektar mark brann. Räddningstjänsten räknar med att arbeta under hela kvällen och natten med släckningen.

Annons

Bild över området där en brand uppstod på eftermiddagen. Bilden är tagen från brandflyget.

Vid klockan 14.22 larmades SOS om en skogsbrand vid Stentjärnsmossen mellan Ramnäs och Gunnilbo, i Surahammars kommun.

Det var brandflyget som upptäckte rökutvecklingen, enligt Räddsam Mälardalen.

– Det brinner i terrängen. Vi har styrkor på plats som ska börja angripa branden, sade Joakim Lindqvist, inre befäl vid Räddsam Mälardalen, kort efter att larmet gått.

Åtta räddningsenheter kallades dit. Initalt hade räddningstjänsten svårt att bilda sig en uppfattning om omfattningen på branden. Först talades det om en yta på 100 kvadratmeter. Men branden fick snabbt fart i den torra marken. Senare kunde räddningstjänsten meddela att det rörde sig om 1,5-2 hektar mark som mest – vilket motsvarar en medelstor brand, enligt inre befälet.

Enligt räddningsledaren på plats gick elden aldrig upp i trädkronorna. Det gjorde att spridningen blev begränsad. Dessutom utgjorde sjön och vägarna i området en barriär för elden.

Ett par timmar efter att branden upptäcktes var den under kontroll.

– Vi har ringat in den med vårt system. Men prognosen är att vi kommer att hålla på hela natten, sade Joakim Lindqvist på onsdagskvällen.

Varför är det så svårt att släcka?

– För att det är så torrt i marken. Det ligger och pyr.

Vid 20.15 uppgav han att de flesta släckbilar skulle kallas tillbaka inom kort och att endast en släckbil stannar kvar över natten.

– Nu inriktar vi oss på att blötlägga markerna och på efterbevakning.

Brandslangar som dragits ut i markerna får ligga kvar tills i morgon för säkerhets skull, utifall att elden blossar upp igen.

Den privata markägaren finns på plats på onsdagskvällen, och om branden inte får nytt liv kan insatsen avslutas på torsdagen och då lämnas ansvaret över till markägaren.

Tidigare under onsdagen brann det i närheten av Målhammar i Västerås kommun. Under eftermiddagen pågick det fortfarande eftersläckningsarbete där. Den branden var så gott som avklarad vid 19-tiden.

Två skogsbränder samma dag, samtidigt som många brandmän hoppade av i våras – har ni tillräckliga resurser?

– Många som hoppade av i våras har kommit tillbaka. Så det har inte varit några problem hittills, säger Tobias Wingemark, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Efter att den första branden var under kontroll kunde resurser flyttas från den till den nya branden.

(Uppdatering klockan 16.50). Räddningstjänstens styrkor arbetar fortfarande med att ringa in branden.

Texten uppdateras.

Läs också: TV: Brand i närheten av Målhammar – flygplan larmade om öppna lågor