Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surfrekord på 30-metersvåg

En amerikansk man har surfat på vad som tros vara den största
våg en människa någonsin har åkt på. Bränningen kan ha varit hela
30 meter hög.

Proffssurfaren Garrett McNamara har satt världsrekord i surfing, utanför Portugals kust, vid Nazaré. På bilder från bragden ser man honom som en liten prick på den gigantiska vågen.

Jättebränningen byggdes upp ovanför en undervattendal som är känd för att generera världens största vågor. Enligt vittnesuppgifter var den hela 30 meter hög, men det är ännu inte bekräftat, skriver BBC News. Experter ska nu kontrollera det nya rekordet.

McNamara har redan världsrekord. I november 2011 surfade han på en våg som var 24 meter hög, vid samma plats. För att komma upp på toppen fick han draghjälp av en vattenskoter.

"Som snowboarding"

McNamara var lättad över att han kunde undvika den mer klippiga delen av kusten och berättade om upplevelsen för ABC Television.

-Du åker så snabbt. Det liknar verkligen att åka snowboard på ett gigantiskt berg, sade han efteråt.

-Och du bara skakar, när du flyger ned för det här gropiga, gropiga berget. Din hjärna skallrar. Hela din kropp skallrar.

McNamara började surfa när han var 11 år gammal och blev proffs sex år senare. I dag är han 45 år.