Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra olyckor under Engelbreksturen

Inom loppet av en halvtimme fick arrangörerna kalla på ambulans tre gånger efter krascher i Engelbrektsturen. En av dem som skadade sig var elitcyklisten Isabelle Söderberg.”Man får sig en tankeställare”, säger hon.

Annons
Engelbrektsturen drabbades av tre svåra olyckor.

Det inträffade flera krascher på mountainbikeloppet Engelbrektsturen, som avgjordes i Norberg under söndagen.

Tävlingsledare Kikki Wallin, Norbergs CK, berättar att det var halt på banan på grund av det varma, torra vädret.

– Det är ju sådant som händer på mountainbiketävlingar. Någon talade om ”dammhalka” eftersom det var så torrt, och när det är så varmt så kanske inte hjärnan kan fatta beslut lika snabbt heller.

– En fick ett styre i ljumsken så att kroppspulsådern gick av. Det var nära ögat, men lyckligtvis var det många privatpersoner och funktionärer på plats.

På Engelbrektsturens Facebooksida har den skadade mannens fru skrivit att han vårdas på intensivvårdsavdelning på sjukhuset i Västerås.

– Läget ska vara stabilt, säger Kikki Wallin.

Mannen tävlar för en klubb från Stockholmsområdet.

Ytterligare en herråkare kraschade, liksom Isabelle Söderberg i damelit.

Isabelle Söderberg, som kör för Team Ormsalva och numera bor i Falun, är ett stort namn inom framförallt landsvägscykling.

När hon kraschade ska hela damelit enligt uppgift ha stannat upp, och sedan gjort en informell omstart.

– Alla stannade tills funktionärerna kom. Åkarna är väldigt solidariska, säger Wallin om kamratligheten och medmänskligheten i samband med krascherna.

Isabelle Söderberg ådrog sig frakturer på flera ryggkotor, ett revben samt fick en rejäl smäll på axeln. Hon fick lämna sjukhuset på måndag eftermiddag, och säger så här om kraschen:

– Herrelit hade precis passerat när vi kom in i ett knixigt parti. Jag tror att de hade lagt ut makadam i kurvorna och där släppte mitt framhjul i farten.

Isabelle slog i samma veva i styret i ett trä, vilket gjorde att hon inte kunde parera när hon tappade väggreppet. Hon hamnade i diket.

Isabelle Söderberg har tidigare stelopererats i ryggen i samband med kotfrakturer. För tre år sedan råkade hon ut för en krasch, som hon aldrig riktigt kom tillbaka från. Numera är hon förbundskapten för damjuniorerna i landsvägscykling och kör MTB för att hålla i gång cyklingen i någon mån.

– Mountainbiken har varit räddningen i det hela, jag har kunnat lägga det på en bra nivå. Men när det här händer får man ytterligare en tankeställare. Det känns inte alls bra, säger Söderberg.

Annons