Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt för ungdomar att få jobb

Arbetslösheten bland unga är stor i hela landet, och i Fagersta är cirka 27 procent av alla ungdomar utan arbete.
Anna Sigfridsson är en av dem.

Sedan studenten sommaren 2011 har 21-åriga Anna Sigfridsson varit arbetslös, så när som på ett sommarjobb och något enstaka vikariat. När hon inte lyckats få något sommarjobb efter studenten skrev hon in sig hos Arbetsförmedlingen och fick en jobbcoach till hösten. Hon fick hjälp med att skriva ett CV samt ett personligt brev och träffade coachen tillsammans med en grupp andra arbetslösa en gång i veckan under två-tre månader.

– I början var jag taggad och sökte massor med jobb, ungefär tio varje dag och det var kul och spännande. Men jag fick alltid inget svar alls eller ett nej, berättar Anna, som sakta men säkert tappade ambitionen.

– Jag tänkte att det skulle lösa sig snabbt men så blev det inte. Man känner sig otillräcklig och jag har blivit pessimistisk, men hoppas ändå, berättar hon.

Anna söker fortfarande jobb dagligen, även om mängden minskat till ungefär en ansökan per dag. Hon söker alla jobb hon kan komma på i både Fagersta och orter runt omkring.

– Jag vill helst inte flytta, men att pendla är inget problem.

Sedan en tid tillbaka har hon vikarierat då och då vid behov vid kommunala matbespisningen i Skinnskatteberg, men det blir inte så många arbetstillfällen.

–Jag vill bara ha ett jobb och stå på egna fötter. Jag har funderat på att börja plugga men vill ändå jobba först, säger Anna som gärna vill bli veterinär i framtiden.

Hjälpen från Arbetsförmedlingen beskriver hon som sådär. Besöken hos handläggarna har inte hjälpt henne nämnvärt, förutom att hon fått hjälp med CV och personligt brev.

– Båda jobben jag haft, sommarjobb på Systemair, och vikariat på matbespisningen i Skinnskatteberg, har jag fått via kontakter.

En kille i 20-årsåldern, som vill vara anonym, har varit arbetslös i ett års tid.

– Det är svårt. Jag söker det mesta i hela Västmanland, berättar han när han inväntar sin tid hos handläggaren på Arbetsförmedlingen. Han hoppade av elprogrammet på gymnasiet och har sökt jobb sedan dess.

– Många jag känner har det också svårt, även de med utbildning. Men MiROi är bra och jag hoppas det ska lösa sig i framtiden, säger han.

MiROi är en leverantör till Arbetsförmedlingen som ska hjälpa arbetssökande att snabbt hitta ett jobb genom arbetsmarknadsutbildningar eller insatser.

Arbetslösheten minskade i både Norberg och Skinnskatteberg under november månad, men ökade i Fagersta jämfört med förra året. Nu är 8,3 procent av invånarna utan jobb.

Norra länet. En stor del av statistiken står ungdomar mellan 18 och 24 år för. I Fagersta är 27,1 procent av alla ungdomar arbetslösa, det är högre än snittet i landet. I Norberg och Skinnskatteberg är 25,5 respektive 22,4 procent av ungdomarna arbetslösa.

– Att Fagersta kommun har högre arbetslöshet bland ungdomar tror jag till viss del beror på att man har en större inflyttning hit, säger Maria Andersson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i norra länet.

För att vara attraktiv på arbetsmarknaden i dagens läge krävs färdigställd och gärna eftergymnasial utbildning.

– Vi ser att minst 35 procent av ungdomarna som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har en ej avslutad gymnasieutbildning, berättar Maria Andersson.

Arbetsmarknaden ser ljus ut i Fagersta för utbildade lärare, sjuksköterskor, socionomer och ingenjörer. Det är främst inom yrkesområden som kräver kvalificerade utbildningar som det finns behov av arbetskraft.

– Vi har inte så stor utbildad arbetskraft, det är svårt för oss att matcha företagens önskemål.

Är svårt att få jobb i norra länsdelens i dagens läge?

– Inte kvalificerade jobb, säger Maria Andersson.

0223-466 08

Elin Hofferek [email protected]