Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk supporterpolis på plats vid fotbolls-EM

14 svenska poliser finns på plats i Kiev där Sverige spelar sina tre gruppspelsmatcher i fotbolls-EM. Uppdraget är att fungera som en länk mellan den stora skara svenska supportrar som följer mästerskapet på plats och polisen i Ukraina.

Annons

- Det är några av våra mest erfarna supporterpoliser som finns på plats. Flera av dem har varit på liknande uppdrag under tidigare EM och VM, säger Erik Widstrand som koordinerar insatsen.

De svenska polisernas uppgift är att underlätta för svenska supportrar och att stödja den lokala polisen.

- Eftersom man inte talar samma språk kan det uppstå missförstånd, och vår roll är att förklara för den lokala polisen hur svenska supportrar agerar och vad det kan betyda. Supportrarna ska också veta att de har svenska poliser att vända sig till om det uppstår några frågor.

De svenska poliserna på plats är lätta att känna igen. De har uniform på sig och bär dessutom västar med svenska flaggan på. Poliserna finns ute på stan och de finns på plats i samband med matcherna. Uppgiften är att förebygga våld och ordningsstörningar. Det ska dock påpekas att svensk polis inte har befogenhet att ingripa på plats i Kiev.

- Vi tror inte det kommer att bli så mycket bråk kopplat till fotbollsmatcherna. Förhoppningsvis har vår närvaro i Kiev lugnande inverkan på svenska supportrar, säger Erik Widstrand.

Uppdraget pågår från den 7 juni. Om Sverige går vidare till kvarts- och semifinal följer de svenska poliserna med till Donetsk och Warszawa där dessa matcher i så fall spelas.

Annons