Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk vård dålig på att ta till sig ny kunskap

Sverige befinner sig i ett kritiskt läge när det gäller medicinsk forskning och dess tillämpning.

Samtidigt som vårdkostnaderna ökar har Sverige halkat efter vad gäller forskning, vidareutveckling av upptäckter till produkter och introduktion av nya behandlingsformer inom vården. Det drabbar enskilda individer och har bidragit till att life science-företag lämnar landet.

Under ledning av stiftelsen Forska! Sverige har 23 ledare för vård, akademi, företag, fackförbund, patientorganisationer och professionsföreträdare därför enats om 14 prioriterade åtgärdsförslag; en ”Agenda för hälsa välstånd”.

För ett konkurrenskraftigt life science krävs en stärkt finansiering forskning. Samtidigt finns stora behov av strukturella förändringar, vilket vi fokuserat på i våra förslag. Några exempel:

• Sverige tappar mark inom bland annat klinisk forskning, som är en förutsättning för kvalitetsdrivet förbättringsarbete inom hälso- och sjukvården. Det måste finnas en tydlig roll för kliniska studier i vården. Vi föreslår en ökad satsning på kvalitetsregister, där våra personnummerbaserade databaser ger Sverige en konkurrensfördel.

• Svensk vård använder inte nya innovativa produkter i samma grad som jämförbara länder. Vi hamnar på plats 13 av 14 vad gäller introduktion av nya behandlingar, visar en internationell studie. Ur patientens perspektiv är detta oacceptabelt. Vi föreslår att regeringen skapar en särskild fond i syfte att avlasta vårdens kostnader för introduktion av godkända läkemedel och så kallad CE-märkt medicinteknik.

• För ökad kvalitet i vården måste patienter, forskare, företag och vårdgivare få bättre möjligheter att bidra till insamling, användning och delning av data på ett etiskt, säkert och strukturerat sätt. Vi föreslår en samordnad satsning på digitalisering inom life science, med en arbetsgrupp för nationell struktur för forskning och kvalitetsutveckling.

• Det krävs ett bättre näringslivsklimat för att inte Sverige ska fortsätta att mista life science-företag. Vi föreslår en nationell satsning på specialiserade forsknings- och behandlingscentra, där vård, akademi och företag kan dra nytta av varandras kompetens.

För att inte förlora tillväxtpotentialen i små företag behövs det också en plan för statligt riskkapital som ska vara marknadskompletterande och även stimulera privata investeringar i tidiga faser. Sverige har en enorm potential inom life science. Vårt budskap till regeringen är att agera snabbt och beslutsamt, medan vi fortfarande har chansen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel