Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska filmer lockar Fagerstaborna

Fagerstaborna vill se filmer de känner igen sig i. Storfilmen Hobbit hade inte en chans mot ettan, som fyllde salongen i Folkets hus 2013.

– Jag tror att det har att göra med att det är en svensk film, från en känd bok, säger Christer Lindberg, som är bioföreståndare på Folkets hus, om förra årets mest sedda film i Fagersta.

– Igenkänningsfaktorn, att man kan känna igen sig i det svenska, tror Stefan Hedlund som bland annat arbetar med filmadministration på Folkets hus.

De talar om filmatiseringen av Jonas Jonassons bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Komedin om den gamla krutgubben drog fulla salonger till Folkets hus där över 700 personer såg filmen. Den nationella ettan Hobbit hamnade på plats fyra i Fagersta, och den svenska Monica Z och Mig äger ingen placerade sig på andra, respektive tredje plats.

Christer Lindberg och Stefan Hedlund har märkt att vissa egenskaper hos filmerna är extra viktiga för deras biobesökare. Det ska vara svenskt, en bra berättelse och gärna välkända skådespelare.

– Sen är det något mer, men riktigt vad vet man inte, säger Christer Lindberg som fick se hur alla fåtöljerna i biosalongen fylldes när Hundraåringen visades i Fagersta.

– Det var en väldigt härlig känsla.

American Hustle och Wolf of Wallstreet är exempel på stora amerikanska filmer som toppar besöksstatistiken i storstäderna men inte fungerar lika bra i Fagersta.

– Det ser likadant ut på andra, mindre orter, säger Christer Lindberg.

Vilka filmer som ska gå på biografen planeras av Folkets hus och Parkers filmsättare i Stockholm men Fagerstaborna kan också påverka tablån.

– Förra året fick vi tips från våra ungdomar som jobbar i kiosken som ville se 1D One direction. Det visade sig att filmsättaren helt hade missat den. Vi tog in den och filmen sågs av runt 70 personer, säger Christer Lindberg.

För att en film ska betala sig själv måste minst 50 personer köpa biljetter. Totalt sålde Folkets hus 9 227 biobiljetter förra året.

– 2012 hade vi vårt rekordår men förra året var vi bara några hundra biljetter från att slå det, säger Christer Lindberg.

Själv uppskattade han Anna Odells film, Återträffen, som visades.

– För mig var det utan tvekan Gravity. Att se den i 3D var en fantastisk upplevelse, säger Stefan Hedlund.

Fagerstaborna såg allt från opera till animerade familjefilmer 2013. Programmet för 2014 går att påverka men några premiärer är redan spikade: Till fjäderkungens rike – den första svenska 3D-filmen, Piccadilly Circus ligger inte i Kumla – filmatisering av Håkan Nessers roman med samma titel, och The Amazing Spider-Man.