Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar sämst på att varva ned

Skandinaver hör till dem som får mest semester i världen. Men
svenskar har svårt att koppla bort jobbet och slappna av.

Bara fyra av tio svenskar lyckas varva ned direkt när de går på semester. Svenskar är sämre på det än alla andra nationaliteter i den globala undersökning av semestervanor som onlineresebyrån Expedia gjort. Många behöver allt från några dagar upp till hela semesterperioden för att komma ned i varv. I Danmark och Norge däremot har majoriteten inga problem med att hamna i rätt stämning. Där uppger sex av tio att de släpper jobbet i samma sekund som de går på semester.

Malaysia är det land där arbetstagarna har lättast att varva ned, följt av Storbritannien och Argentina.

Lika brasilianare

Sju av tio svenskar fortsätter att kolla jobbmeddelanden på semestern. Det är över det europeiska genomsnittet på 62 procent. Mest frånkopplade är tyskar, britter och danskar - mindre än hälften av dem kollar mejlen eller jobbtelefonen.

Svenskarna utmärker sig också i valet av semesterform. Nästan hälften vill helst vara på stranden, vilket gör oss till de näst största strandälskarna, tillsammans med italienarna. Mexikanarna är de som allra helst vill ha en strandsemester.

- Vi svenskar har betydligt mer gemensamt med exempelvis brasilianare än vi har med danskar. Båda är väldigt förtjusta i strandsemestrar, har svårt att släppa jobbet och föredrar få men långa semesterperioder. Danskarna däremot gillar aktiva semestrar, har lätt att släppa jobbet och är mer öppna för en mix av korta och långa semesterperioder, säger Susanne Svensson.