Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sydamerikas bästa matland

Hela Sydamerika bjuder på god mat - men nu har kontinentens
riktiga matmecka utsetts. Se vilket land som ger de bästa
kulinariska kickarna.

Det peruanska köket har hela 491 traditionella rätter. Det säger en del om landets kulinariska mångfald. Nu har Peru också utsetts till kontinentens bästa matland, på World Travel Awards. Andra nominerade länder var bland annat Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Ecuador, Uruguay och Venezuela.

Varje typ av landskap bidrar med något till det peruanska köket: där finns exotiska frukter från djungeln, rikligt med fisk från kusterna och dessutom en enorm mängd potatissorter. Andra populära ingredienser är höns och get, sockermajs, chili - och den inhemska quinoan.

Missa inte ceviche

En av de maträtter man absolut måste äta i Peru är ceviche, en fiskrätt som man numera kan hitta över hela Sydamerika. Men det är ändå härifrån den anses ha sitt ursprung. Inkaindianerna brukade marinera fisk med en särskild jäst majsdryck. De spanska conquistadorerna förde med sig lime, och därmed skapades rätten så som vi numera känner den. Den japansk-peruanska kocken Dario Matsufuji förfinade receptet ytterligare på 1970-talet, genom att reducera tiden fisken marinerades. I dag serveras den på en mängd små restauranger, med tillbehör som koriander, sötpotatis, peruansk majs och rödlök.

Tre klassiska peruanska sevärdheter:

+Machu Picchu - den gamla inkastaden som är upptagen på Unescos världsarvslista. Lockar miljontals turister varje år.

+Titicacasjön: Sydamerikas största sjö ligger hela 3 800 meter över havsytan. Här finner man Solön och Månön, de heligaste öarna i Inkariket. Längs stränderna ligger indiansamhällen utspridda, där man lever i princip på samma sätt som man har gjort i århundraden.

+Colcaravinen - Ett av Perus mer dramatiska naturområden. Här kan man till exempel skåda den jättelika fågeln kondoren, och från Cruz del Condor spanar man ned i den jättelika ravinen.