Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta en drink på muggen

Skyhöga kvadratmeterpriser i centrala London har skapat en ny
trend för den som är i nöd: Övergivna offentliga toaletter blir
till barer, konstgallerier och kaféer.

Författaren och dramatikern Oscar Wilde träffade sina älskare på Londons offentliga toaletter. Hundra år senare finns enklare sätt att finna en flirt, men bekvämlighetsinrättningarna i den engelska huvudstaden fortsätter att nyttjas för fler behov än de mest primära.

Kaféet The Attendant på Foley Street öppnade i februari förra året i en gammal nedlagd viktoriansk toalett från 1890. Under den två år långa upprustningen förvandlades vaktrummet till kök och sex urinoarer förseddes med bänkskiva för att tjäna som bord. Det ursprungliga kaklet finns kvar, liksom mässingsrör och handtorkar, rapporterar BBC, som har tagit pulsen på den nya toalettrenden.

I nytt ljus

Ett annat viktorianskt hemlighus under Kennington Cross, södra London, rymmer numera konstgalleriet ArtsLav, och i Aldwych finns Cellar Door, en offentlig toalett som har transformerats till en, minst sagt, intim cocktailbar. Speglarna som täcker väggarna lurar ögat att tro att stället är bra mycket större än… ja, ett dass.

Den nya trenden med omvandlade toaletter har sporrats av Londons höga fastighetspriser. Övergivna, ofta vanskötta byggnader, hamnar plötsligt i nytt ljus. När ett nedgånget dass i Crystal Palace, sydöstra London, auktionerades ut i december slutade prislappen på 97 000 pund - alltså en dryg miljon kronor. I beskrivningen av objektet lyfts dess "renoverings- eller omvandlingsmöjligheter" fram.

De förvärvade faciliteterna blir inte bara kaféer och barer, utan också bostäder, affärer eller till och med förskolor. Givet lokalernas storlek är det dock inte alls säkert att de, efter omvandlingen, rymmer någon toalett.

Guidade turer

Dessutom finns det guidade toaletturer - loo tours - för den som vill veta mer. Den före detta teaterstudenten och toalettfantasten Rachel Erickson tar sina åhörare med på en djupdykning i Londons rika historia, med toaletten som utgångspunkt.

Läs mer

+www.lootours.com

+www.cellardoor.biz+www.artslav.com+www.the-attendant.com