Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hem det bästa av New York

Mat från hela världen, shopping i alla prisklasser och en ändlös
ström av intressanta människor. New York är svårt att tröttna på.
Särskilt när staden bjuder på så pulserande områden som
Williamsburg.

"New York, New York, big city of dreams". I en klassisk låt rappade hiphopgurun Grandmaster Flash om hur stökig staden är. Sedan dess har New York förändrat sin image rejält. På 20 år har brottsligheten sjunkit med 71 procent, enligt Brottsförebyggande rådet, en utveckling som uppnåtts med mer eller mindre kontroversiella metoder. Samtidigt har staden stigit i kurs bland turister. Utvecklingen fascinerar gatufotografen Donato Dicamillo.

- Annat var det när jag växte upp i Bensonhurst i Brooklyn. Då blomstrade maffian och det var inte ovanligt att se mördade människor på gatorna, minns han.

Shoppingstad

Numera är det långt ytligare problem än brottslighet turisterna i New York ställs inför. Som svårigheten att välja bland alla restauranger eller utmaningen att inte bränna hela reskassan och mer därtill i de fantastiska affärerna.

Staden framställs ofta som ett veritabelt shoppingparadis, inte minst bidrog serien Sex and the city till ryktet. Och New York-klichén fullbordas snabbt: Första dagen svänger jag in på Prince Street och ser genast Sarah Jessica Parker komma gåendes, iförd lika moderiktiga kläder som sin rollfigur Carrie.

Området från Canal Street upp till 14th Street är Manhattans trevligaste, med exempelvis Greenwich Village, West Village, Soho, Nolita och Chinatown. Här finns en perfekt blandning av snygga butiker, trendiga barer och mysiga kaféer. Jag inleder dagen på Delicatessen, med tjocka amerikanska pannkakor och en portion som skulle kunna mätta en hel småbarnsfamilj.

Lätt att fynda

Hela nedre Broadway är fullt av guldkorn för den shoppingsugne. Stilrena klädaffärer som All Saints, franska APC och trendiga Opening Ceremony ligger bredvid kedjor som sminkbutiken Sephora och underklädesaffären Victorias Secret, rätt lik en gigantisk godisaffär. Jättebilligt är det inte, men snyggt och trendigt. Annars går det utmärkt att fynda i New York, dels för att dollarn är låg dels för att det är billigare med allt från Converse-skor och Apple-prylar till Redken-schampo, jeans och hudvårdsprodukter. Orkar man besöka en av outlet-affärerna kan man dessutom köpa underkläder och märkeskläder till nästan halva priset. Själv skippar jag hetsen för att i stället strosa längs pittoreska Bleecker Street, där märkesaffärerna ligger vägg i vägg. Missa framförallt inte en paus på Magnolia Bakery, vars Velvet Cake fick mig att förstå poängen med cupcakes.

Trendiga Brooklyn

Vill man kombinera låga priser med hög hippfaktor och unik New York-atmosfär är det annars Williamsburg som fortfarande gäller. Den gentrifierade delen av Brooklyn lockar mängder av hipsters. Men här är folk trevliga och avslappnade snarare än krystat trendiga. Bedford Avenue är huvudgatan där stimmiga barer trängs med second hand-butiker. Och restaurangerna bjuder inte bara på ett tufft koncept - maten är ofta riktigt bra. Som vid The Whyte vars imponerande takbar visar upp Manhattans skyline i all sin glans. Dess restaurang Reynard är skapad av Andrew Tarlow, mannen bakom Brooklyn-succéer som Diner och Marlow Sons.

På kvartersrestaurangen Five Leaves vittnar Chris i baren om utvecklingen.

- Williamsburg blev populärt för tio år sedan men de senaste fem åren har det varit galet, säger han och serverar en utsökt grapefrukt margarita, smaksatt med agave och cayenne-peppar. Till det äter vi ostron och pommes frites med tryffel.

Kreativ stämning

Till Brooklyn vallfärdar second hand-fantaster för att fynda, till exempel på Beacons Closet, en enorm butik där man lätt tillbringar både två och fyra timmar. Men det räcker att strosa runt i området för inspirerande shopping. Här finns kreativt inredda minigallerior, det snygga klädmärket Brooklyn Industries, barberare och välsorterade klädbutiker för män. Och framförallt människor av alla typer. Det är lätt att förstå fotografen Donato di Camillos entusiasm:

- Jag älskar New York, det finns så många saker en människa kan göra eller bli här.

Fatima, också hon fotograf, på besök från Mexiko, håller med.

- Här vill jag bo, säger hon vid första besöket i Williamsburg.

Det är en dröm som hon delar med många. Men att ta med sig den kreativa, öppna atmosfären hem - tillsammans med ett snyggt New York-plagg eller två - räcker ändå långt.

Fakta/New York

Allmänt

New York är en stad i delstaten med samma namn. Storstadsområdetsträcker sig in i grannstaterna New Jersey och Connecticut och har23 miljoner invånare. I NY finns fem stadsdelar, Manhattan,Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island.

Resa dit

Flera resebolag flyger till New York, bland annat British Airways,Lufthansa, Finnair och SAS. Norwegian startade nyligen direktflyghit. Är man ute i riktigt god tid går det att få tag på en biljettför från cirka 3 000-4 000 kronor.

Kommunikationer

Tunnelbanan är snabb och smidig i New York, och dessutom billig.Köp enstaka resor eller ett Metro Card. En enkel resa kostar 2,5dollar och för 29 dollar får du ett sjudagars-kort.

Valuta

Dollar. En dollar är cirka 6,77 kronor i nuläget.

Prisnivå

Billigare än i Sverige. Här kan man shoppa till lägre priser ochrestaurangbesöken är riktigt prisvärda. Glöm dock inte att dricksarejält, på restauranger är det 15-20 procent av priset som gäller.Samma gäller för taxichaufförer.

Säsong

Höst och vår. Somrarna blir ofta mycket varma.

Äta

+Five Leaves. Stimmigt, snyggt och trendigt ställe i Williamsburg -med både utsökta drinkar och god mat. En riktig favorit. 18 BedfordAvenue. http://fiveleavesny.com

+La Esquina. Från utsidan ser det ut som en liten tacokiosk. Men ikällaren gömmer sig en trendig klubb och restaurang med äktamexikansk mat. Riktigt bra musik, snygg inredning och roligt folk.Boka långt i förväg. www.esquinanyc.com

+Spice Market. Den här restaurangen i Meatpacking District är somtagen ur ett inredningsreportage. Mat från Sydostasien serveras ien miljö med dimmat ljus, och inredning från Indien, Burma ochMalaysia. Inget för den som ogillar hög musik eller att delarätterna. http://spicemarketnewyork.com

+Pastis. En annan klassiker i Meatpacking District är denna franskabistro. Den bästa Parisromantiken med en nypa New York. www.pastisny.com

+Shake Schack. Mitt livs bästa hamburgare - och bättre än de flestaandra kedjor jag testat i USA. Saftig och magiskt god. Kom intealltför hungrig för väntetiden kan bli lång. Men ge inte upp, detär värt väntan. www.shakeshack.com

5 x Shopping

+Brooklyn Industries. Miljömedvetet märke som startade i enlagerlokal i Williamsburg. Kläder med organiska material, tröjormed tryck och väskor. Det finns flera butiker, bland annat på 162Bedford Ave. www.brooklynindustries.com

+Spoonbill Sugartown Booksellers. Inspirerande bokaffär mednoggrant utvalda böcker om konst, arkitektur, filosofi, foto ochfilm. Deras motto är "Serendipity": När man av en slump gör enupptäckt. 218 Bedford Avenue.

+All Saints. Egentligen en brittisk klädaffär. Fantastiskt tuffa,trendiga och rockiga kläder, som tyvärr kostar en del. Snygg butikpå 512 Broadway. www.us.allsaints.com

+Beacons Closet. Paradiset för second hand-fantaster, på 88 och 11th Street. Kombinera med ett besök på Brooklyn Brewery mitt emot,där man kan köpa ölattiraljer (kolla öppettider på nätet). www.beaconscloset.com, http://brooklynbrewery.com/visit

+Century 21. Ett mecka för fyndjägare, i närheten av Ground Zero.Orkar man med trängseln väntar märkeskläder till mer än halvapriset. Här finns också kläder, väskor, dofter och mycket annat. 22Cortlandt Street. http://www.c21stores.com/