Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta kontroll över röran

Hem, familj, jobb och fritid. Alltsammans ska fungera och ofta struntar vi då i städning och annat yttre kaos. Så här års är det lockande att avge nyårslöften om en bättre ordning. Ordningskonsulten Nina Strandberg hjälper oss att ta kontroll över stöket.

Annons
Rensa ett område åt gången. Vik en dag åt att sortera bland böckerna.

 Ibland känns den övermäktig – vardagen med alla sina aktiviteter, val och måsten. Det verkar mest vara kvinnor som lider av en oordnad vardag.

– 90 procent av mina kunder är kvinnor. En del skäms, men jag tycker att man ska se det som att vi alla är bra på olika saker – jag är bra på att skapa ordning, men är till exempel sämre på teknik, säger Nina Strandberg, som driver företaget Iordning.

Hennes råd är att dela upp och delegera, ned på detaljnivå. Specificera vad ”plocka undan varje dag” respektive ”veckostäda” faktiskt innebär – våttorka, byta lakan, slänga sopor – och bestäm sedan vem som gör vad. Bestäm om ni ska byta uppgifter veckovis, månadsvis eller till och med årsvis. Målet är att undvika dagligt tjafs om ansvar, och ju tydligare uppdelning desto lättare blir det att skapa rättvisa hemma.

– Har man barn kan man ha ansvar för varsitt barns tandläkarbesök och föräldramöten till exempel, då blir det lättare att undvika att saker faller mellan stolarna, tipsar Nina.

En rörig vardag beror oftast på en avsaknad av rutiner och att man börjar i fel ände.

– Det är många som snabbstädar innan gästerna ska komma genom att ösa ned allt i en Ikea-kasse och ställa in den i garderoben. Sedan går man aldrig igenom den, säger Nina Strandberg.

När man väl ska ta tag i röran bestämmer man sig för att rensa hela huset på en dag, men fastnar efter en timme vid ett fotoalbum som låg i en låda och så blir ändå inget gjort. Nina Strandberg tipsar om att i stället rensa en ”genre”

i taget, även om det är föremål som finns på olika platser i huset.

– Kläder finns ofta både i garderoben, i hallen och i tvättstugan. Ta då tag i alla kläder samtidigt, och skapa ordning på alla ställen i hemmet där kläder förekommer. Förrådet däremot kanske bara innehåller ”förrådssaker”, då kan man ta en dag åt att rensa just det rummet och inget annat.

När röran är under kontroll och var sak har sin plats kommer rutinerna in i bilden. Dagliga smårutiner som att öppna dagens post och ta hand om den, plocka undan, tömma väskan och packa inför morgondagen, röja i köket och så vidare. Att göra lite varje dag tar inte så lång tid och förebygger stök.

– Jag tycker också att man ska vara snäll mot sig själv. Ordningsskammen är så onödig, oftast handlar det bara om att man inte tycker att det är roligt att rensa och röja. Se det som ett gemensamt familjeprojekt att få vardagen att fungera i stället för att bråka om stöket. Och alla kan lära sig – jag har aldrig haft en kund som inte lyckats bli bättre på att

hålla ordning.

Sortera in all post enligt ett system. Rött för obetalda räkningar, blått för allt hälsorelaterat, grönt för arkivering och gult för roliga aktiviteter.
Proffs på ordning. Nina Strandberg ärordningskonsult och driver företaget Iordning som hjälper privatpersoner att få kontroll över röran.
Effektivitet. Fastna inte med näsan i något gammalt fotoalbum, försök att vara effektiv och fokusera på att bli färdig.
Annons