Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta plats kring lägerelden

Människan har i alla tider samlats kring brasan. Och lågornas dragningskraft består. I dag värmer elden våra hem under de kalla årstiderna. Mysfaktorn får vi på köpet.

Annons
Westbo Classic från Spismiljö har ett utseende som härstammar från 1800-talet.

Drömmen om en eldstad hemma tilltar när höstmörkret faller. Det är något ursprungligt med att hugga ved och göra upp en brasa.

Men orsakerna till eldens dragningskraft är och har varit olika genom tiderna. Förr var det i hög grad för att överleva som man behövde elden. Den höll vilda djur på avstånd, den gjorde så att man kunde laga mat och värma sig, samtidigt som den gav ljus. Att lära sig kontrollera den var ett stort framsteg för människan.

I dagens moderna samhälle är det ofta trivsel vi vill skapa.

Kirsten Åkerman är en flitig eldare. Sedan hon flyttade in i sitt hus, byggt år 1925, i centrala Stockholm har hon använt den öppna spisen regelbundet. Så fort den första kylan kommer tänder hon en brasa.

– Det är i första hand mysfaktorn jag vill åt. Ljudet av elden som sprakar verkar lugnande. Jag älskar även berättandet och skulle enkelt kunna anamma livet från förr då man samlades runt lägerelden för att berätta historier.

Att elda fick hon praktiskt taget med modersmjölken eftersom huset som hon växte upp i hade en öppen spis – i vilken det eldades mycket. Redan i sjuårsåldern lärde hon sig att göra upp en brasa på egen hand och med åren har hon utvecklat en teknik som nästan alltid fungerar.

– Jag tar tre sidor tidningspapper som jag knölar ihop lätt. Därefter tar jag tre ganska smala vedträn som jag arrangerar som ett indiantält över papperstussarna. Då kan det komma in syre mellan veden, så när jag tänder tar sig elden i princip varje gång, berättar hon.

Men det är inte bara mysfaktorn som gör det värt att elda. Anders Nilsson på Spismiljö framhåller de energibesparande vinsterna.

– Många ser eldstaden som en möbel. Därför är designen viktig, men man ska inte glömma bort att det också finns pengar att spara. Det är viktigt att inte bara titta på ytan när man väljer modell, säger han.

De hem som har direktverkande el får ut mest av att installera en eldstad. Men det är också många som sätter in någon form av spis i samband med att man skrotar hemmets oljepanna.

Det finns olika typer av spisar och kaminer. Det som utvecklas mest i dag är kaminmarknaden, både inom design och teknik. Det finns också kassetter som man kan sätta in i den öppna spisen, vilket resulterar i att man utnyttjar värmen maximalt. Det gör också att eldstaden blir säkrare.

Att elda är inte helt problemfritt på grund av partiklar som släpps ut. Moderna braskaminer och kassetter ska vara testade och godkända enligt gällande EU-standard.

– Dagens kaminer har ett jämnt luftinsläpp vilket gör att veden brinner bättre. På det sättet minimeras utsläppen av de skadliga partiklarna, säger Anders Nilsson.

HELENA KAASIK/TT

Trivsamt ljud. Kirsten Åkerman är lycklig nog att ha en öppen spis i sin bostad från 1925. Hon eldar flitigt, framför allt under den mörka årstiden.
Ibland är det fint att placera en minimalistisk kamin i en gammal miljö. Den svarta braskaminen kommer från Kaminexperten.
Elden skiftar och ändrar färg hela tiden. Att kika in i den är som att sitta på första parkett till ett välregisserat skådespel.
När man ska bestämma kaminens placering bör man ta hänsyn till husets planlösning, men också till i vilken del man befinner sig allra mest. Spisen från Contura har placerats i köket.
Modernt mys. En modern spis passar i ett modernt hem. Den här kommer från Spismiljö.
Genom att sätta in en kassett i öppna spisen får man ut mer värme. Den här kommer från Contura.
Kamin i gammaldags stil, från Kaminexperten.
Annons