Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta tåget till Hua Hin

På väg till Bangkok för att resa ut i övriga Thailand? Ett
alldeles lagom äventyr är att åka tåg till Hua Hin, thailändarnas
egna semesterparadis där tågstationen är den största
sevärdheten.

Det rycker till och tåget gnisslar igång, ut från den stora järnvägsstationen Hua Lamphong och på räls genom ett Bangkok få turister annars ser: Människor som bor i enkla hus längs spåren, tvätt på sträck, barn som leker och vinkar mot tåget.

Vi har köpt biljetter i andra klass, då ska luftkonditionering ingå. Det gör den inte, men fönstren står öppna, tåget kör aldrig särskilt fort och de ljumma vindarna fläktar behagligt. Luftkonditionering kan i ärlighetens namn bli alldeles för kallt.

Berömd tågstation

Efter en stund byts stadsmiljöer mot grönare vyer. Vi stannar vid flera stationer, på perrongerna springer försäljare med stora fat och vagnar och säljer matpaket, frukt och dryck genom fönstren. Några kliver ombord, en del åker med till nästa station. Det ska ta drygt fyra timmar, men det tar sex innan vi stannar till på en av Thailands mest berömda tågstationer - Hua Hin. Här har kungen en egen väntpaviljong, stationen ser ut som tagen ur en film, till och med en stor stationsklocka finns att slå i för stinsen.

Hua hins framsida

Strax utanför, bortom alla tuk-tuk förare som vill ha körning, börjar det som är Hua Hins framsida, en bit från turiststråken. Här finns små affärer där man kan köpa fågelburar eller frukt. Restauranger som hål i väggen med låga plastpallar och enkla bord. På en öppen plats under bilder av thailändska kungen och drottningen står en grupp människor och gör gymnastik till inhemsk musik på hög volym.

Bara några hundra meter därifrån glimmar templet. Det rungar i en gonggong och munkar går i rad mot en av byggnaderna.

Sekelskiftselegans

Hua Hin är en gammal populär turistort bland thailändarna, en mindre stad (38 000 invånare) som skiljer sig från många av de stora resmålen i Thailand. De högresta hotellen är få, låga träbyggnader kantar gatorna. Kungen har tillbringat mycket tid här, vilket är en av de kanske viktigaste orsakerna till att orten har blivit så populär bland thailändarna. Ett visst mått av flagnad sekelskifteselegans omger fortfarande Bangkoköverklassens gamla favoritreträtt. Stans vackra järnvägshotell, numera omdöpt till Centara Grand Beach Resort är både nostalgi och historia som överträffar Raffles i Singapore och The Oriental Hotel i Bangkok. I storfilmen Killing fields figurerar byggnaden som Phnom Penhs stadshotell när handlingen skulle kryddas med spännande miljöer.

- Hua Hins största tillgång är lugnet, gemytet och fantastisk mat, särskilt fisk- och skaldjursrätter, säger Göran Arvidson som återvänt sex gånger. Nu sitter han i en av de knarrande korgstolarna på Centara, där afternoon tea just dukats fram.

Folkligt strandliv

Strax nedanför det vackra hotellet tar stranden vid, den är liksom i populära grannorten Cha Am, folklig, ett vardagsrum för att få svalka och för att umgås. Strandpoliser vaktar till häst, de travar fram och åter i sanden bland nyförälskade par och lekande barn. På strandens södra del gnistrar en jättebuddha och på de släta stenarna i vattenbrynet sitter en och annan turist i yogaställning.

Längs hamnen ligger fiskrestaurangerna på rad på jättelika träpirer med dignande bougainvillea. I gigantiska akvarier gömmer sig humrar stora som taxar i väntan på att någon ska peka ut och få dem på tallriken. På gångavstånd från havet stannar och går tågen på den lilla stationen. Efter några dagar kan man hoppa på ännu ett litet äventyr, till exempel söderut mot Surat Thani och vidare till ö-liv.

Fakta/Hua Hin

Allmänt

Tåg är ett av de enklaste sätten att resa runt i Thailand. Sträckanmellan Bangkok och Hua Hin är omkring 25 mil och kan ta mellan 4och 5 timmar, beroende på typ av tåg. Mat finns till försäljningbåde inuti och utanför (på perrongen genom fönstren).

Det finns tre biljettklasser i Thailand, första- och andraklass harmjuka säten och luftkonditionering (inte alltid i andra klass).Tredjeklass har mestadels träbänkar men många står också upp. Detgår tolv tåg i vardera riktningen per dygn, biljetter köps påtågstationer eller resebyråer. Enkel resa kostar mellan 45 och 250baht.

Läs mer om tåg på: www.thailand-huahin.com

Valuta: 100 baht = drygt 20 kronor.

Resa dit

Flyg till Bangkok från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg varierarenormt efter säsong. Under jullov kan en tur-och returbiljett kostafrån 10 000 kronor (med flera mellanlandningar), i mars från 5 200kronor.

Ta sig runt

Hua Hin är litet, det är lätt att gå till det mesta. Ska du påutflykt, be hotellet ordna transport. Gör upp om pris i förväg.

Mer info

Turistinformationen, ligger i hörnet av Thanon Phetkasem och ThanonDamnoen Kasem. Gratis kartor, broschyrer och tips. På nätet: www.tourismhuahin.com