Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg ska vara billigast

Annons

När jobben, skolan och järnvägsstationen stänger är det inte lätt att bo kvar på sin ort även om man helst vill. Sverige är det EU-land där utflyttningen från landsbygden går allra snabbast.

Centerpartiet har dragit i gång kampanjen ”Vi ser hela landet”. Budskapet är bra, men det hänger inte ihop med centerns politik. Sedan centern och alliansen kom till makten 2006 förs en politik som gynnar Stockholm på bekostnad av övriga landet.

Enligt siffror från SCB har 14 000 statliga jobb försvunnit från Sverige utanför storstäderna sedan 2007. Det handlar om viktig service som arbetsförmedling och försäkringskassa men också viktiga jobb inom exempelvis högre utbildning. Alliansens besparingar på högskolan slår hårt mot mindre orter som Härnösand, Skara och Kristianstad, som alla tvingas lägga ned lärosäten.

Utanför städernas centrum växer jobben ofta fram i små företag. Miljöpartiet har därför en rad förslag som gynnar små företag på landsbygden.

• Skapa fler jobb. Miljöpartiet vill sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag ytterligare, och helt ta bort småföretagens sjuklöneansvar. Miljöpartiet vill också ha ett särskilt stöd för biogasen.

• Satsa på utbildning och kultur. Det behövs bibliotek, skolor och högskolor över hela landet, inte bara i storstäderna. I stället för att som alliansen skära ner på skolan vill vi satsa på lärarlöner, kvalitet i skolan och högre utbildning.

• Bryt oljeberoendet. Oljeberoendet är ett hot både mot klimatet och mot landsbygden. Om människor ska kunna transportera sig även utanför städerna i framtiden behöver vi hitta andra bränslen än bensin. Det är därför vi vill införa en lastbilsskatt och satsa mer på järnvägen, för att det ska vara billigare och enklare med tåg än med lastbil.

Tina Ehn

landsbygdspolitisk talesperson och riksdagsledamot MP

styrelseledamot MP Norberg

Veronica Ekström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons