Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågen får hjärtstartare

Tåg i Bergslagen (TIB) kommer under januari att installera hjärtstartare på alla sina regionaltåg i Mellansverige. Det görs i samarbete med Hjärt-Lungfonden

– De tre miljoner resor som görs med Tåg i Bergslagen varje år ska vara hjärtsäkra. Vi installerar hjärtstartare för att göra det tryggare att resa med oss, säger Hugo Oljemark, vd för TIB.

Tåg i Bergslagen, som bland annat trafikerar stationerna i Fagersta, Ängelsberg, Virsbo, Ramnäs, Surahammar, Hallstahammar och Västerås, kommer också att utbilda sina 200 ombordanställda i hjärt-lungräddning och att hantera hjärtstartare.

– Med hjärtstartare i kollektivtrafiken, där många människor rör sig, kan vi rädda fler liv, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varje år drabbar 10 000 svenskar av hjärtstopp. Bara omkring 500 överlever. Får man en stöt av en hjärtstartare inom 3 minuter ökar chansen till överlevnad med 75 procent.