Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taj Mahal får lerinpackning

Världsberömda Taj Mahal i Indien ska få ett skönhetslyft. Luftföroreningar har gjort att den vita marmorn fått gula fläckar - som nu ska tas bort med en lerinpackning.

Det är ett av världens mest kända monument. Taj Mahal i Agra utanför Indien har stått stadigt sedan mitten av 1600-talet. Men nu har luftföroreningar från en ökande bilism gjort att palatsets vita marmor missfärgats med gula fläckar.

Världsarvet behöver därför rengöras, och man hoppas att en lerinpackning ska ge byggnaden dess lyster tillbaka. Man använder sig av ett traditionellt recept som indiska kvinnor traditionellt har förbättrat sin hud med. Ett två millimeter tunt lager med kalkhaltig lera ska smetas ut över missfärgningarna, och borstas bort efter natten med mjuka nylonpenslar, enligt BM Bhatnagar från Indiens arkeologiska institut.

- Under den förra behandlingen utförde två dussin experter jobbet på små sektioner under sex månader, för att se till att turisttillströmningen inte påverkas, säger BM Bhatnagar till BBC.

Sinnrik arkitektur

Liknande skönhetsbehandlingar har genomförts 1994, 2001 och 2008 på mausoleet, som 1983 upptogs på Unescos världsarvslista. Arkitekturen är sinnrik och har överlevt både årliga flodöversvämningar och jordbävningar. De fyra minareter som omringar huvudbyggnaden lutar alla utåt, vilket gör att de inte kan skada mausoleet vid en jordbävning.

Taj Mahal har också utsetts till ett av den nya världens sju underverk.

FAKTA/Taj Mahal

+Taj Mahal uppfördes 1632-1643 för stormogulen Shah Jahans favorithustru Mumtaz-i-Mahal. Byggnaden är i vit marmor med inläggningar av halvädelstenar.