Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taktikern ska ta FAIK till kval

Han har varit Surahammar trogen i princip hela karriären. Men när Mattias Karlsson nu ställer sig i båset på Fagerliden tar han med sig det viktigaste han har hemifrån: Den vinnande taktiken som ska ta FAIK hela vägen till kvalserien.

Tre säsonger blev det som först assisterande tränare och sedan huvudtränare för Surahammar. Men till den här säsongen kände Mattias Karlsson att han ville något annat.

– De (styrelsen) var nöjda med säsongen. Men både de och jag kände att det behövdes en ny röst i omklädningsrummet.

När då FAIK:s Lars-Åke Forsell och Christer Nordmark hörde av sig tog sig Karlsson en funderare. Egentligen skulle han ta ett sabbatsår från ishockeyn – men FAIK:s erbjudande var för bra för att tacka nej till.

– De sa att grabbarna i laget var hungriga och ville framåt. De vill gå till kvalserien, säger han och fortsätter:

– Sedan presenterade jag min spelidé för dem, och de köpte den direkt och sa att den skulle passa laget.

Beskriv din spelidé.

– Jag vill inte ställa upp laget i mittzonen. Vi ska få ner puckarna djupt och checka där. Ettan och tvåan ska parspela där uppe. Och självklart måste jag utnyttja att FAIK-spelarna är ett skridskostarkt lag.

Har du testat det här spelet tidigare?– Ja, jag körde det i fjol. Spelarna älskade det.

– Allt börjar bakifrån. Backarna ska få ta många egna beslut, de kan slå flera passningar till varandra innan de hittar upp till våra forwards. Vi ska vara rädda om pucken och spela en fin hockey.

Hur känns det att kliva in på Fagerliden som tränare?

– Det är spännande. FAIK ska förbli ett topplag, och det är hård träning som gäller för spelarna nu.

Mer: I måndagens tidning kan du läsa ett längre reportage med Mattias "Tjatte" Karlsson. Missa inte heller FP:s sportredaktörs analys av läget i FAIK inför hösten.