Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talangen tar hjälp av Södras målkung

Han är bara 16 år, men har redan tagit en plats i Fagersta Södras a-lag. Här berättar Gustav Pettersson om hur det är att vara yngst i laget – och hur viktig Johan Adamsson är för hans utveckling.

Gustav Pettersson fick chansen att visa upp sig för a-laget i januari.

Och han tog den direkt. Pettersson, som spelar anfallare, imponerade på tränarstaben så till den milda grad att han fick vara med och spela i Systemair Cup. Och för knappt två veckor sedan fick han beskedet att han är permanent uppflyttad till a-laget den här säsongen.

– Det är skitkul.Jag har utvecklats mycket, det är mycket tuffare konkurrens.Och mycket handlar om tempot Det är det som är den största grejen. Allting går snabbare, jag har inte råd att göra lika mycket misstag, säger han.

Gustav är med sina 16 år yngst i a-laget. David Finn-Andersson (född 96) och William Klasén (95) är de som han har mest gemensamt med i det sociala. Men han menar samtidigt att alla i laget är välkomnande.

– Det är dem (David och William) jag kan snacka lite skola med. Men jag känner många ändå. De har varit schyssta och jag har känt mig välkommen. Truppen är väldigt bra, det är en bra sammanhållning.

Södras toppforward Johan Adamsson är 20 år äldre än Gustav. Men det är ändå självklart honom som Gustav försöker lära av i anfallsträningen.

– Jag kollar på Johan hur han spelar. Johan är stor. Jag ser upp till honom jättemycket, han har ju alltid spelat här.

En gång i veckan kör Gustav och de andra anfallarna rena anfallsträningar. Då passar Gustav på att fråga Adamsson om råd för att kunna utvecklas bättre.

– Johan ger mycket råd, absolut. Jag får hjälp och jag lär mig mycket. Det svåra för mig är fortfarande i luftrummet. Där måste jag bli mer fysisk.

Södra har till säsongen infört ett nytt spelsystem. I år ska laget spela 4–3–3. Något som passar Gustav perfekt, där han kan springa på sin kant som en av tre anfallare.

– Jag blir lite mer djupledsgående. Johan (som är tänkt i mitten) tycker om att möta och vara inne i boxen. Men det är perfekt att vara på kanten, det är min favoritposition. Därifrån kan jag slå inlägg, säger Gustav och passar på att hylla spelsystemet:

– Det passar vårt lag bra. Det blir bättre och bättre också, vi har haft lite teoeripass. Nu får vi tid på träningamatcherna att sätta det.

Till säsongen räknar inte Gustav med en startplats i laget. Men han kommer i alla fall att kriga för den.

– På träningar känns det underbart. Jag kanske får sitta på bänken. Vi får se hur det blir. Men förhoppningsvis gör jag det bra. Jag får träna hårt.

Läs mer: Södras tränare Khoa Mai ger sin syn på Gustav Pettersson inför säsongen. Läs i måndagens FP.