Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatermaskinen kan bli Årets västmanlänning

Anders Olsson och Teatermaskinen driver en gränslös verksamhet i Riddarhyttan. Därför är gruppen en av finalisterna i Årets västmanlänning.

Sedan starten 1997 har Teatermaskinen byggt upp och skapat ett internationellt kulturreservat, mitt i Bergslagens skogar.

– Vi vill prova nya sätt och göra något av värde som angår oss alla som lever, berättar Anders Olsson, producent och ambassadör för kulturreservatet i Teatermaskinen.

Han har varit aktiv i teaterverksamheten i Riddarhyttan sedan 1990 och är en av många eldsjälar som driver maskinen.

Till en början drev föreningen sin verksamheti Riddarhyttans Folkets park, innan man börjadehyra den gamla skolani Skräppbo. År 2005 gick föreningen in och köpte huset som en del av en nyuppsatt 30-årsplan.

– Vi kände att det var läge att bestämma oss för var vi ska vara och för att satsa, säger Anders Olsson.

Efter att ha mött den tyska arkitekten Axel Tangerding blev man inspirerade att bygga för framtiden och ritningarna till en ny, större byggnad växte fram. År 2010 påbörjades bygget som aldrig kommer att bli klart.

– Vi kommer aldrig att sluta bygga. Vi är inte ute efter att göra ett monument, bygget är en del av utvecklingen. Det finns massor att gå vidare med, vi vill bygga vidare på vår utomhusscen, nya kontorslokaler, en restaurang och bibliotek...

Numera är den gamla skolan inbyggd i Teatermaskinens nya hallar, en gigantisk byggnad som växer upp mitt i skogen från till synes ingenstans.

– Det hade aldrig varit möjligt att bygga det här om det inte varit för alla bidrag från både privatpersoner och företag, kommunens stöd och de ideella krafter som ställt upp. Vi har alla jobbat tillsammans med den här platsen som vi verkligen vill ska ha betytt något att skapa. Allt bygger på samarbeten, säger Anders Olsson.

Teatermaskinen är en plats för alla i samhället och under årens lopp har många viktiga och allvarliga ämnen berörts i olika föreställningar och kulturella produktioner. Man jobbar mycket för samhörighet, igenkänning och att tänka tillsammans.

– Det är jobbet bakom som är det intressanta. Föreställningarna blir ett sätt att redovisa produktionen.

Maskinen är aktiv i allra högsta grad och många projekt är i gång parallellt, både huvud- och underprojekt i olika format.

– Det är vad som helst, men aldrig långtråkigt. Det är ett riktigt privilegium att få jobba med det här och så fantastiskt kul, säger Anders Olsson.

Kulturreservatet lockar långväga besökare och konst-närer från flera olika länder till Riddarhyttan, något som fått flertalet personer att flytta till orten på heltid eller se på möjligheterna till ett sommarhus i trakten.

– Vi har en levande utvecklingsdisskution och mentaliteten att tänka nytt. Processen lever.

Vinnaren utses på fredag.