Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatern ska integrera ungdomar i Fagersta

Norrby teater har beviljats det bidrag som sökts för att kunna driva igenom sitt projekt som ska integrera nyanlända ungdomar.

Annons

Det var i juni i år som Norrby teaters ansökan om bidrag till sitt projekt gick igenom. Det är en blandat grupp med nyanlända ungdomar som nu ska få prova på estetisk verksamheten inom teater.

– Gruppen är fortfarande i planeringsfasen. Det är ungdomar som har varit här ett tag. De vill ju komma ut i vanliga teatergrupper till slut, säger Helena Nygårds.

Samordnare. Helena Nygårds, Norrby teater.

Hon och Elina Hietala står bakom idén och initativet. De har sedan tidigare en teatergrupp med kvinnor från SFI där de har satt upp en teater om Bockarna bruse för förskolebarn.

– Det ska ingå integration i slutändan så om man vill fortsätta så får man delta i en vanlig grupp senare. Teater kan ju vara laddat med svenskt språk och då vill vi utveckla att det finns fler sätt att uttrycka sig inom teatern, säger hon.

Bidraget som Norrby teater beviljades av Fagersta kommun ligger på 125 000 kronor. Norrby teater erbjuder ungdomarna uppgifter som att sköta ljus, ljud, smink och film. Teater står också med så kanske blir det en till teaterföreställning till slut.

– Jag tror att de vill, men de tycker det är lite skämmigt. Men till slut kommer de nog våga, säger Helena Nygårds.

Annons