Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkte Akilov häktad: "Jag är skyldig"

Artikel 44 av 56
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Nu har tingsrätten i Stockholm häktat Rakhmat Akilov, 39, för terrorbrott genom mord.
Akilov häktas på den högre misstanketgraden – på sannolika skäl misstänkt för lastbilsdådet på Drottninggatan.
I inledningen av häktningsförhandlingen erkänner Akilov terrorbrottet.

Annons

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov befann sig vid tiotiden på tisdagen vid tingsrätten i Stockholm inför en häktningsförhandling.

Under häktningsförhandlingen erkände Akilov det misstänkta terrorbrottet.

– Inställningen är den att han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, säger advokat Johan Eriksson, under häktningsförhandlingarna.

Tingsrätten beslutade att Akilov ska häktas för terrorbrott genom mord. Akilov häktas på den högre misstanketgraden – på sannolika skäl misstänkt för lastbilsdådet på Drottninggatan.

Åklagaren ska väcka åtal senast den 11 maj – men troligtvis kommer åklagaren att begära förlängning av tiden när datumet närmar sig.

Under en pressträff på måndagen sade polisen att utredningen kommer att bli omfattande och att det kan komma att ta upp till ett år innan den är klar.

Åklagaren Hans Ihrman utanför säkerhetssalen, sal 1, vid Stockholms tingsrätt efter häktningsförhandlingen mot Rakhmat Akilov som misstänks för lastbilsdådet i Stockholm.

– Det finns andra personer att följa och utreda vidare. Det är bara början på en lång utredning, säger åklagaren Hans Ihrman, under en pressträff efter förhandlingarna.

Åklagaren vill inte gå in på vad motivet eller berätta vad Akilov har uppgett i förhör.

– Jag kan inte kommentera något som den misstänkte har sagt i förhör tidigare, säger Ihrman.

Varken polisen eller åklagaren vill uppge vad det är för bevisning som tyder på att Akilov är den skyldige.

– Det finns bevisning som uppenbarligen är tillräcklig för att han kunde bli häktad. Bevisningen är stark, säger åklagaren.

Enligt kartläggningen som polisen genomfört har Akilov visat intresse för extremistiska miljöer som till exempel IS.

Rakhmat Akilov, i mitten, med täckt huvud,  erkände lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm vid tisdagens häktningsförhandling.

Vid lunchtid efter förhandlingarna meddelade åklagarmyndigheten att de häver anhållandet av den man som tidigare var skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord.

Bevisningen mot mannen har försvagats – men han släpps inte på fri fot eftersom att det finns ett utvisningsbeslut mot honom.

Den 39-årige terrormisstänkte Akilov kommer från Uzbekistan. Det framkommer i häktningsframställan att Akilov pratar ryska och att han begärt en rysk tolk.

– Jag är trygg med att vår huvudmisstänkte är gärningsmannen som körde lastbilen. Det är utifrån polisiära utgångspunkter och måste sedan prövas av åklagare och domstolar, säger rikspolischef Dan Eliasson, i ett pressmeddelande.

Akilov greps klockan 19.55 på fredagskvällen efter dådet på Drottninggatan som krävde minst fyra liv. Redan vid ettiden på natten mot lördagen valde åklagare att anhålla honom.

Annons