Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkte Akilov var efterlyst i Uzbekistan: "Ville kriga för IS i Syrien"

Artikel 46 av 56
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov var efterlyst i sitt hemland för samröre med Islamiska staten.
Akilov sattes upp på en internationell lista över efterlysta så sent som i februari, rapporterar statsfinansierade ryska nyhetsbyrån Interfax.

Annons

Rakhmat Akilov erkände under gårdagens häktningsförhandling i Stockholm vansinnesdådet i Stockholm.

Bakom ratten på en kapad lastbil ska Akilov ha mejat ned oskyldiga människor längs med Drottninggatan i fredags. Fyra människor miste livet och ett femtontal personer skadades.

Nu ska källor inom polisen i Uzbekistan ha avslöjat att Akilov var efterlyst för religiös extremism i hemlandet.

– I slutet av februari inleddes en brottsutredning mot Rakhmat Akilov efter att han haft samröre med religiös extremism. Han sattes upp på listan över internationellt efterlysta, säger en källa från polismyndigheterna i Uzbekistan, till Interfax.

Den kapaddelastbilen mejade på fredagen ner en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm.

Enligt källan ska Akilov ha figurerat i en utredning där det kan misstänkas att han skapat eller distribuerat material som hotat allmänhetens säkerhet och den allmänna ordningen.

Det ska även ha funnits misstankar om att Akilov deltagit i religiösa och extremistiska organisationer. Akilov riskerade enligt källan mellan tre till 20 års fängelse för brotten han misstänktes för.

Ville strida i Syrien

En utredning av Akilovs anhöriga i Samarkand visade att han haft kopplingar till Islamiska staten.

Akilov ska ha hamnat under inflytande av ett sändebud från en tadzjikisk cell, som är en del av den islamiska staten. Han ska ha försökt att ansluta sig till stridigheterna i Syrien, uppger Interfax.

Enligt Reuters försökte Akilov ta sig över gränsen mellan Turkiet och Syrien. Men Akilov greps han innan han hunnit komma fram. Eftersom att Akilov hade flyktingstatus fördes han till Sverige.

Fick avslag

Akilov sökte uppehållstillstånd i Sverige 2014 under ett annat namn, uppger Sveriges Radio.

Efter att Migrationsverket bedömt honom som mindre trovärdig fick han avslag i juni 2016. Akilov började förändras allt mer efter det och bekanta uppger att han blev mer instabil.

– Jag sa till honom att inte tappa modet, att min situation är hundra gånger värre än hans. Jag har ingenting och om jag åker hem fängslas jag och de kan slå ihjäl mig, men han är fortfarande ung och kan börja om, säger en vän till Sveriges Radio.

Akilov ska under slutet på sin tid i frihet i Sverige ha umgåtts i kriminella miljöer och använt narkotika, uppger SR.

Annons