Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Testa nya backar i vinter

Är vinterns skidresa redan bokad? Åre till nyår, Sälen på
sportlovet eller Chamonix till påsk? Annars kanske det är dags att
testa något helt nytt. För numera finns det gott om länder med
utförsåkning bortom de klassiska destinationerna.

En seglivad historia man ofta hör är den om skidorter där man kastar sig ned för backarna på förmiddagen för att sedan resa till kusten där havet är härligt badvarmt. Ofta är det mest myter, resan tar för lång tid eller havet är för kallt när det finns snö i bergen. Men strax utanför Antalya i södra Turkiet finns chansen på riktigt.

Saklikent ligger bara 45 kilometer väster om centrala Antalya. Det är runt en timme med bil från stränderna, eller egentligen ännu kortare för det finns badmöjligheter i stadens västra förorter också. Och här håller havet sällan under 18 grader.

Skidåkning med havsutsikt

Skidåkningen sker på 2 400 till 1 900 meters höjd och även om skidsystemet inte är så stort - bara fyra liftar - finns här en handfull svarta, lika många röda och något färre blå och gröna nedfarter - med havsutsikt klara dagar som extra krydda! Snödjupet kan dra i väg till över två meter här, men närheten till havet gör säsongen kort - i snitt tre månader.

Aningen längre bort, 15 mil norr om Antalya, ligger skidorten Davraz strax utanför staden Isparta, som har en egen flygplats. Här är säsongen längre, från december till april, och här finns flera ganska snälla pister men också ett stort område för friåkning. Och högt ovan utförsåkarna svävar ofta ett gäng skärmflygare.

Bäst i öknen

Men Turkiets bästa skidåkning ligger en bra bit från något bad - i Palandöken, bara några kilometer söder om Erzurum med 400 000 invånare och goda flygförbindelser till Istanbul och Ankara. Här uppe på den anatoliska högplatån är vintrarna långa och den torra krispiga snön ligger djup på bergen.

- Ska jag åka skidor i Turkiet är det solklart i Palandöken, säger Erol Büyük, som driver golfbanor i Bodrumtrakten och som gärna åker utför vintertid:

- Men jag föredrar nog Davos i Schweiz, säger han och ler.

Tuffa pister i Polen

Men ska det vara udda skidorter så duger så klart inte Davos. Det gör däremot Polens vintersportmecka Zakopane. Tatrabergen reser sig nästan som en mur längs gränsen mellan Polen och Slovakien, två timmars bussresa söder om Krakow. I de kuperade trakterna just norr om bergen finns fina möjligheter till längdåkning och en del skidorter med barnvänliga backar. Men i Zakopane är det tuffare pister.

Kasprowy Wierch på 1 987 meters höjd nås med kabinbanan från Zakopane och därifrån finns flera riktigt långa nedfarter, både svarta och röda. Aningen snällare är backarna på berget söder om stadskärnan - Gubalowka - vars topp nås med bergbanan.

God polsk mat

Efter dagens åk är dessutom Zakopane en fröjd att vara i: Genuint vackra trähus, restauranger där öppna brasor sprakar, billig polsk öl för max en tjuga halvlitern och ett brett utbud av mustig, rustik polsk mat, som gjord för vita vinterdagar.

Så Sälen kanske ändå får vara i vinter?

Fakta/skidåkning i Turkiet och Polen

Allmänt

Ett stort plus för den som väljer någon av dessa skidresmål är såklart prisnivån på plats - långt under västeuropeiska skidorters.En annan är den goda maten, även om flera mindre turkiska skidorterhar ett ganska begränsat urval och afterski existerar knappt.

Valuta

Polen: 1 zloty = 2,25 kronor.

Turkiet: 1 lira = 4 kronor.

Prisnivå

I båda länderna kan man räkna med en prisnivå som ligger ungefärrunt hälften av den svenska.

Säsong

De bästa turkiska skidorterna är öppna december till april. Denärmast kusterna ett par månader kortare. I Zakopane vararvintersäsongen från december till mitten av april.

Resa dit

Antalya och Erzurum kan nås dagligen via Istanbul med TurkishAirlines från Stockholm och Köpenhamn och något mer sällan frånGöteborg.

Zakopane nås enklast med flyg till Krakow. Norwegian flyger fyratill fem gånger i veckan från Arlanda och lite mer sällan frånKöpenhamn med priser från under tusenlappen tur och retur.