Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The Hives redo för miljontvist

The Hives har stämt Tambourine studios på 5,3 miljoner kronor. Huvudförhandlingen i tingsrätten inleds i dag. – Jag kan inte se något annat än att vi vinner, säger bandets gitarrist Niklas Almquist.

Fagersta. När Fagerstabandet The Hives fick sitt internationella genombrott i början av 2000-talet ansåg medlemmarna att de behövde hjälp med redovisningen.

2002 anlitade The Hives bolag Tambourine studios, som även skött bokföringen åt artister som The Cardigans, The Ark och Timbuktu.

– Vi fick dem rekommenderade av folk i branschen, säger Niklas Almquist.

Samarbetet avbröts 2009 och The Hives menar i dag att Tambourine misskött sitt uppdrag och orsakat stora ekonomiska förluster för bandet.

– Vi har blivit lurade, säger Niklas Almquist.

En rättegång med parterna pågår i Malmö tingsrätt. The Hives har stämt Tambourine på 5,3 miljoner plus ränta. Sammanlagt kan det bli cirka 10 miljoner kronor.

– Det handlar om att Tambourine har fakturerat The Hives väldigt höga belopp, och när det här väl uppdagat sig visar det sig att Tambourine har gjort en mängd saker som man inte beställt, säger Monica Crusner, advokat åt The Hives.

Fagerstabandet vill alltså genom stämningen få tillbaka betalningen för icke-beställda tjänster. Tambourine studios anser inte att uppdraget misskötts och bolaget har valt att stämma The Hives på 570 000 kronor.

– Vi kommer att tydligt visa för tingsrätten att det inte finns någon substans i The Hives talan, skriver Tambourine studios i ett mejl till Fagersta-Posten.

De ekonomiska förlusterna har The Hives orsakat själva, menar Tambourine.

– Det är bara nys, all skada som kommer ur det här är Tambourines fel. Deras påstående är helt fel och osannolikt om man ser till bevisningen i målet, säger Niklas Almquist.

Förhandlingen i rätten väntas inte vara klar förrän i slutet av september. Medlemmarna i The Hives är kallade som vittnen.

– Jag kommer vara där alla förhandlingsdagar som jag kan, men vi har ju vissa dagar då vi ska iväg och spela, säger Niklas Almquist.

Han är förhoppningsfull och tror att bandet vinner.

– Jag kan inte se det gå på något annat sätt. Men man vet aldrig, det är rättegång, allt ska föras fram muntligt och sedan ska det avgöras där.

I våras förlorade The Hives en anknytande tvist mot The Cardigans och dömdes att betala nästan 24 miljoner kronor. Niklas Almquist säger att han under den rättegången fick känslan av att rätten inte förstod.

– Har den här rätten huvudet något så när på skaft så kommer de begripa det här på samma sätt som vi gör.

Cardigansdomen har överklagats till hovrätten.

ANDERS JANSSON

[email protected]