Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Hives strävar efter att vara bäst

The Hives är minst lika peppade i dag som när Barely Legal släpptes för 15 år sedan. Det är viljan att vara bättre än alla andra band som är den stora drivkraften. Nu är bandet i USA för att påbörja en till stor turné.

Annons
Nicholaus Arson, gitarr och Dr Matt Destruction, bas, har valt att bo kvar i Fagersta.

För en månad sedan blev The Hives helt klara med sitt kommande album, Lex Hives.

– Det har varit rätt kul bitvis, rätt segt bitvis, säger bandets gitarrist Niklas Almquist, även kallad Nicholaus Arson.

Men det har tagit sin tid att spela in det nya albumet. Första inspelningen till skivan gjordes redan för två år sedan. Då gick de in i en studio i Berlin utan att ha speciellt mycket material färdigt.

– Då hade vi i princip bara två låtar, säger basisten Mattias Bernvall, alias Dr Matt Destruction.

Sedan dess har bandet gått ut och in ur studion för att jämföra och bena ur tills det blev tolv fulländade låtar och två bonusspår.

– Förut hade vi inte råd att sitta länge i studion men det har vi ju nu. Vi ville också spela in allt live i studion den här gången, att alla spelar samtidigt, och det har varit riktigt roligt, säger Niklas.

Efter Berlin har de spelat in i flera olika studior. Det har tagit tid men det har gett resultat.

– Vi är extremt nöjda. Vi släpper inte ifrån oss något som vi inte tycker är så bra som det bara går. Albumet spöar Born in the USA, Dark Side of the Moon och The Black Album, säger Niklas.

Har sättet ni spelar in på förändrats sedan första skivan?

– Egentligen inte, förutom att vi har mer tid för reflektion, säger Niklas.

– Det tar tid att hitta det perfekta ljudet, säger Mattias.

De tycker att de har blivit bättre musiker, men det är inte direkt så att de lutat sig tillbaka för det.

– Vi har väl bättre koll på hur man gör det vi gör, men så fort man blir bättre på något så tröttnar man och vill göra något nytt, säger Niklas.

– Egentligen har vi väl gått från amatörer till proffs, speciellt när det gäller livebiten, men vi var ju talanger från början, fortsätter Mattias.

Men är det fortfarande lika roligt att spela?

– Kanske roligare. Man får mer sömn på turné nu för tiden, säger Niklas.

Han berättar om bandets första turnéer i USA då de fick sitta i bilen stor del av tiden.

– Nu turnerar vi oftast i en buss där vi kan ligga och sova när vi tar oss mellan städer, säger Niklas.

– Då hinner man vila upp sig och vara pigg till nästa spelning, säger Mattias.

Att The Hives nu tjänar mer pengar på sin musik gör också turnélivet lättare.

– Nu har vi mer pengar på fickan, då i början hade vi knappt råd med mat under turnén. Man kunde äta en macka om dagen och passa på att äta nötterna i logen, nu kan vi välja exakt vad vi vill, säger Niklas.

Är det lika mycket fest nu då?

– Där har vi lugnat ner oss, säger Niklas.

– När jag var ung kunde jag klara två veckor i sträck men efter det var det bara uppförsbacke, det är så jobbigt fysiskt att man inte klarar av det, säger Mattias.

När turnéerna har blivit en del i arbetet är festandet heller inte lika lockande.

– När vi åkte ut på våra första turnéer så var det inte vårt jobb och då ville man ta till vara på all tid, festa och inte sova en massa, så är det ju inte nu längre, säger Niklas.

En sak som har blivit bättre och viktigare för bandmedlemmarna sedan starten är konditionen.

– Förr kunde vi inte spela mer än 20-30 minuter, men nu spelar vi ju mer än en timme och då måste man ha bra kondis för att klara av det, säger han.Nu har det gått drygt 15 år sedan The Hives släppte sin första skiva men Nicholaus Arson och Dr Matt Destruction tycker fortfarande att det är lika roligt, om inte ännu roligare, att göra spelningar. Under turnéerna nu har killarna också ledigt en dag i veckan för att ta igen sig.

– Det vi gör i dag är mer fysiskt krävande och blandar man in alkohol kan man bli dålig på scen. Vi mår fysiskt illa om vi tror att vi gjort en dålig spelning, säger Niklas.

Men de är inte riktigt överens om festandets påverkan på spelningarna.

– Jag tror att under de bästa spelningarna vi gjort har vi varit lite bakis, för då orkar man inte koncentrera sig på något annat, säger Mattias.

– Så känner inte jag, då är jag helt andfådd, fortsätter Niklas.

De flesta i bandet har nu också hunnit bli familjefäder, men det sätter inte direkt några käppar i hjulet på The Hives-maskinen.

– Det är jobbigt att vara borta länge, säger Niklas.

– Men det har väl aldrig varit kul att lämna sin familj. Det var ju lite lättare när man inte hade barn. Men om man ändå tycker att det är så pass roligt med musik och man får allt att funkar är det inte så jobbigt, säger Mattias.

Vad har The Hives kvar att uppnå?

– Som musiker kan vi bli bättre hela tiden. I övrigt mer turnerande, kanske Kina, säger Mattias.

– Det är också att fortsätta göra bra skivor, det ska bli skitbra varje gång. Charmen är att få det att låta som man vill. Men turnera mer och fånga mer live vill vi göra, säger Niklas.

Trots att deras liv låter ganska glamouröst med turnéer runt om i världen beskriver de det som väldigt krävande att spela in en ny skiva.

– Varenda skiva man gör känns nästan som den sista, för man har blåst ut så mycket av sig själv, tänker att man inte orkar någon mer gång, säger Niklas.

Hur länge ska ni hålla på?

– Jag lever i nuet så det är svårt att tänka sig, säger Mattias.

– Vi trodde inte att vi skulle göra mer än tre skivor, för vi tyckte inte att band gjorde mer än tre bra, säger Niklas.

Men det blev åtminstone dubbelt så många. Lex Hives blir bandets sjätte fullängdare.

– Vi har fått spela med Rolling Stones också och den gubben (Mick Jagger) är ju äldre än farsan och har mer energi än halva bandet. Då tänker man att det är ju möjligt. Det är viljan att hålla på med det hela tiden som håller en i gång, säger Niklas.

– Samtidigt har vi gjort så mycket bra redan så jag skulle vara nöjd, men så finns den där viljan att vara bättre än alla andra band. Det är paniken över att andra skulle vara bättre som driver en, säger Niklas.

– Vi har ett sug efter att se hur långt man kan gå också, var går gränsen? fortsätter Mattias.

Att ha The Hives

och musiken som det dagliga arbetet var faktiskt inte planen från start.

– Jag ville ju egentligen inte ha det här som jobb från början, för att inte känna sig tvungen att göra en viss musik för att kunna betala hyran, säger Niklas.

Men till slut gick det inte att så ofta vara borta från jobbet för att göra spelningar.

– En dag tänkte jag att okej nu har jag turnerat i två år, jag antar att det här är mitt jobb, säger Niklas.

Den 11 augusti i sommar ska The Hives spela i Fagersta för första gången på tio år.

Hur ska det bli att spela på hemma- plan på Rock med livstid?

– Som Fagerstabo är det kul, som världsartist känns det lite som att det finns många ställen man borde spela på i samband med skivsläppet, men det är helt klart kul. Då kan man ta med sig familjen, det är roligt, och det är kul att kunna ställa upp för orten, säger Mattias.

Rock med livstid har, till skillnad från andra festivaler, inte behövt betala några stora summor för att boka The Hives.

– Man kan säga att vi gör det för självkostnadspris. Det skulle kännas konstigt att ta massa pengar för det här, finns ju inte alls samma ekonomi som för till exempel Roskilde. Tanken är också att inkomsterna de får in för det ska gå till att skapa ett musikhus för band som repar i Fagersta, säger Niklas.

– Ens egna barn kanske en dag vill göra något och då är det ju fint att det finns någonstans att repa, fortsätter Mattias.

De tycker att det är för ont om replokaler i Fagersta och berättar om hur de själva som ungdomar i många år fick repa gratis i ett ödehus.

Fagersta är fortfarande basen för The Hives trots att det bara är Niklas och Mattias som bor kvar på orten.

– Vi har alltid utgått härifrån, det var ett gemensamt beslut vi tog i början, att repa här. Vi blivit ganska utspridda med tiden men fortfarande är det mest här vi repar, säger Mattias.

– Vi har haft replokal i Stockholm också. Vi försöker att dela upp det lite så att det blir rättvist, fortsätter Niklas.

I går åkte

bandet iväg på ännu en stor turné. Det första stoppet blir Coachellafestivalen utanför Los Angeles där även Refused ska spela, som The Hives åkte på sin första turné med 1998.

Andra ställen Fagerstabandet ska spela i är New York, London och Berlin, festivaler i Sverige och Europa i sommar.

Är ni peppade?

– Det kan man lugnt säga, helt suveränt att vara tillbaka i fysisk stil. Det är bra för egot, säger Niklas.

– Jag tycker det ska bli skönt att göra turné och sedan festivalsommar, bättre än tvärtom. Det är kul också att skivan kommer mitt i en turnéprocess. Det blir schysst, säger Mattias.

I början av juni kommer Lex Hives ut men första singeln Go Right Ahead släpps redan 21 april. Två dagar efter det uppträder bandet live på Jimmy Kimmels talkshow i L.A.

CHARLOTTE HÖGBERG

Annons