Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid att förändra och förnya!

När jag började arbeta heltid med Kanalfläkt, numera Systemair i början på 80-talet hade Skinnskatteberg cirka 5 400 invånare. Sven-Erik Österberg var kommunalråd och visionen var att man skulle uppnå 6 000 invånare. Nu vet vi hur det har gått, senaste kvartalssiffran var 4 384 invånare.

Så här ser befolkningsutvecklingen ut de senaste 25 åren: Fagersta har minskat med 8,8 procent från 13 753 invånare år 1987 till 12 544 år 2012. Norberg har minskat med 12,3 procent från 6 488 till 5 690 invånare. Skinnskatteberg har minskat med 16,6 procent från 5 254 till 4 384 invånare.

Under samma period har Sveriges folkmängd ökat med 13,1 procent. Vid en sammanslagning skulle den nya ”Bergslagens kommun” få 22 618 invånare och bli jämförbar med Köping och Sala i folkmängd.

Jag läser till min glädje att de tre kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samarbetar inom vissa områden och jag hoppas och tror att man utökar samarbetet. Kommunalråden i de tre kommunerna ger tecken av det i den insändare man publicerade i FP den 19 september. Den dag man kommit så långt att man samarbetar inom alla områden blir det verkligen intressant.

Först en liten jämförelse. Tre företag med liknande verksamhet i närheten av varandra slår ihop både produktion och administration helt. Tror ni att de skulle ha kvar tre huvudkontor, tre koncernledningar och tre styrelser? Svaret från industrisidan är ganska uppenbart på en sådan fråga eftersom man inser var den största besparingen finns. Låt oss hoppas att den klarsyn som jag förväntar mig från företagare också finns i den kommunala världen.

Det är inte bara befolkningsutvecklingen som skapar ett problem för mindre kommuner. Kommunernas åtaganden har utökats avsevärt de senaste 25 åren och komplexiteten inom olika områden har också ökat. Ju mer jag tittar på frågan och ju fler jag pratar med desto tydligare blir fördelarna av en sammanslagning av kommunerna.

Det borde innebära en betydlig effektivisering av verksamheterna, en billigare administration och totalt sett en bättre och mer effektiv verksamhet. Nostalgiska skäl kan finnas för att behålla ordningen som den är, men några reella skäl till att inte slå ihop kommunerna kan jag faktiskt inte finna. Risken är att det blir som det brukar, när det är ekonomiskt nödvändigt är det politiskt omöjligt. När det blir politiskt möjligt är det ofta för sent.

I insändaren försvarar sig också kommunalråden mot en eventuell sammanslagning med att man inte har gjort någon liknande kommunsammanslagning i Sverige ännu. I Danmark har man dock genomfört en kommunreform där ingen kommun får ha mindre än 30 000 invånare. Långt gångna diskussioner förs i Finland om kommunsammanslagningar och även i Norge pågår debatten intensivt. Så varför inte låta nya ”Bergslagens kommun” bestående av Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg bli en föregångare och ett gott exempel på en kommunsammanslagning under positiva ordnade former. Det kanske till och med skulle kunna gå att få statligt stöd för att kompensera för Norbergs svagare ekonomi så att övriga kommuner inte har den invändningen.

Gerald Engström, Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel