Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne - Anna-Britta Qvick

Vår mor Anna-Britta Qvick somnade in för alltid lördagen den 14 januari vid 94 års ålder.

Annons

Mamma brukade dela in sitt liv i fyra faser – bonnjäntan, yrkeskvinnan, modern och slutligen affärskvinnan.

Hon föddes en majdag 1922 i Enviken i Dalarna. Hemförhållandena var ovanliga för den tiden – hon växte upp som skilsmässobarn i ett konservativt bondesamhälle. Mamma fick hjälpa till med skötsel av både hem och djur redan i unga år och den hårda tiden kom att lära henne att man får ingenting gratis i livet. Redan då lärde sig mamma att både karda och spinna ull, bereda och spinna lin och väva.

Men mamma uppmuntrades av sin mor att lära sig ett yrke. Hon hade först tankar på kontorsarbete, men efter ett år på folkhögskola med bland annat bokföring insåg hon att stillasittande sifferarbete inte var något för henne. Hon började istället inom sjukvård, först som biträde vid Svärdsjö sjukstuga under andra världskriget. Under tiden där sökte hon, och kom in på, barnmorskeutbildningen vid Sahlgrenska i Göteborg. Hon gick ut 1948 och började därefter jobba på Falu BB.

Under den tiden träffade hon vår pappa och 1951 gick flyttlasset till Norberg där mamma fått tjänsten som distriktsbarnmorska. Hon uppehöll den tills Jan föddes 1954 och hann under den tiden vara med om många hemförlossningar. Trots att BB fanns i Fagersta var det många mödrar som vägrade att åka till BB och då var det barnmorskans uppgift att förlösa i hemmet med trätratt och händer som redskap. Efter att Jan föddes vikarierade hon vid enstaka tillfällen vid Fagersta BB. Andra barnet, Maria, föddes 1961 och därefter arbetade mamma inte som förlösande barnmorska.

Arbetet i hemmet, förutom städning som hon avskydde, gjorde hon alltid med glädje och intresse. Hennes arbetsdagar var sällan kortare än 16 timmar och bestod av att laga mat till pappa och oss barn, trädgårdsskötsel, saftning, syltning, bärplockning och att nu återuppta att spinna, sticka och väva – inte för att det var nödvändigt, utan för att hon gillade det och jobbade gärna långt in på småtimmarna.

Efter att vi barn lämnade hemmet upptäckte mamma att hon kunde tjäna pengar på sitt kunnande inom textilier. Hon blev stamkund på auktioner i och omkring Norberg, där hon ropade in billiga textila arbeten, fixade till dem och sålde dem sedan på mässor. Under 1980-talet var även pappa med och sålde andra saker. Eventuellt överskott skickade mamma alltid till hjälporganisationer. Efter pappas död 1991 fortsatte mamma oförtrutet med sina textilier.

Mamma var i hela sitt liv en sann tävlingsmänniska och ställde upp i både spinningstävlingar och SM i blåbärsplockning.Fem barnbarn kom till världen mellan 1990 och 1996 och hon gladde sig mycket åt deras utveckling, utbildning och intressen.

Vi är tacksamma och stolta över att vara dina barn. Sov nu gott kära mamma efter ett långt liv.

Maria Qvick Faxå och Jan Qvick

Annons