Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Gunnar Lawenius

Annons

Läste igår i mina föräldras gamla gästbok ”Tack för många TV och kaffestunder 1959–60” Gunnar Sn.

Detta skrevs alltså för nästan 60 år.

Gunnar skulle ju bli i Virsbo bara ett år. Det blev betydligt fler och livet tog många härliga vändningar.

Ungkarlen gifte sig fick två barn och ett lyckligt äktenskap i nästan 50-år. Han blev omtyckt lärare och genomklok skolledare.

Cykeln med namnet Balder var Gunnars första fortskaffningsmedel. Den hade sin givna plats i hallen i lägenheten på Gamla skolan. Gunnar berättade en gång att han parkerat den någonstans som han i glada vänners lag inte kom ihåg. En lugn stund i kyrkan hjälpte honom att minnas sa han. Samma var det med den glömda tvätten på spisen. Mamma Elly sa ”men varför reste du dig inte bara och rusade hem”. Lugnt konstaterade Gunnar att hans fysikkunskaper hjälpte honom att behålla fattningen.

Eftertänksam, klok och med stor allmänbildning lotsade han mig och min bror Ola genom otaliga matte/kemi och fysik uppgifter. Inför och efter större prov kom han hem och förklarade och rätade ut krångel.

Ofta på helger satt pappa Sven och Gunnar djupt försjunkna i Dn:s eller Svenskans helgkryss. Ju krångligare desto bättre kunde jag förstå.

Sång och musik och då särskilt Taube var guldstunder hemma. Tidigt sjöng vi oss hesa om Damen i svart och Fritiof i Arkadien.

Med stigande ålder blir vägval i livet viktiga. Gunnar var mitt naturliga bollplank sedan pappa dog -72.

Yrkesval, värnpliktsproblem, huslån , relationer och andra helt avgörande steg avhandlade jag med Gunnar som den kloke ”farbror” Gunnar han förblev.

De sista åren sågs vi på Elsas i Norberg eller på Dynabacken när jag underhöll där.

Det är min uppriktiga uppfattning att många har otroligt mycket att tacka Gunnar för.

Så många glada minnen som han och även Gunnel skänkt mig har satt djupa och bara positiva spår.

Putte Dahlström

Annons