Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips i jakten på perfekta julgranen

Vissa väljer att damma av fjolårets plastgran medan andra aldrig skulle nöja sig med fejk. FP tittar närmare på granarnas för- och nackdelar.

Annons
Berit Lindblom, 65 år,    pensionär, Fagersta: – Jag har ingen gran inomhus. Jag tycker att det barrar för mycket och sedan har jag katt.

Det finns två läger gällande valet av julgran. Ena sidan menar att en gran i plast funkar bäst då den ofta håller sig år ut och år in, medan andra propagerar stark för en äkta svensk gran för mindre miljöpåverkan.

En av motståndarna till plastgran är Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– En gran av plast är inget för en grön jul. En fuskgran är sämre än en riktig, även om du använder den i många år. De flesta plastgranar är gjorda av PVC-plast, som innehåller både ftalater och flamskyddsmedel. När produktionen, hälsan, transporterna och mängden giftiga kemikalier som frigörs vid förbränningen räknas in är plastgranen ett mycket sämre alternativ, säger hon.

Men en plastgran kan för många vara det enda alternativet. Det kan röra sig om allergier eller helt enkelt att man varken gillar doften eller att sopa upp barr.

– Jag gillar inte slit-och-släng och därför känns det bra med en plastgran som går att återanvända länge. Vi har haft vår plastgran i snart 20 år och den är fortfarande som ny. Ljusslingan är ännu äldre än granen, från 60-talet. Det är jultradition och gott samvete, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor, IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.

Oscar Frodeson, 20 år, tatuerare, Virsbo: – Jag är inte så mycket för traditioner över huvud taget. Jag ska nog inte ha någon gran.
Rune Näsvall, 69 år,       pensionär, Fagersta: – Vi har ingen gran inne bara ute. Och det är en äkta. Äkta ska det vara tycker jag!
Maj-Britt Cronqvist, 69 år, pensionär, Riddarhyttan: – Det har blivit plastgran de senaste 25 åren eftersom min son är allergisk mot vissa blommor och kvalster.
Agneta Blomkvist, 70+, pensionär, Norberg: – En äkta gran, just för julstämningen och så luktar det väldigt gott.

Så väljer du rätt gran för dig

Äkta gran:

+ Vad man ser som stämningsfullt vid jul är individuellt, men många gillar granlukten som kommer med den äkta granen.

-Se upp för blågranar vars lukt kan påminna om katturin. Många kan dessutom vara allergiska.

Plastgran:

+ Kan vara ett bra alternativ för den som är allergisk.

- En plastgran luktar ingenting. Detta ser många som en stor nackdel. Många plastgranar är dock väldigt välgjorda och därför är det svårt att se skillnad på en fejkad variant och den äkta varan.

Annons