Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemän styr över för mycket i Norberg

Annons
Kommunhuset i Norberg.

Varför har vi en så hätsk debatt i Norberg? Ett nytt parti har bildats och vårt parti, Partiet för Norbergs framtid, bildades efter en hård debatt före senaste valet. Även privatpersoner som Richard Hichens-Bergström engagerar sig och är välkomna med sina utifrånperspektiv. En yngre person med vana vid moderna uttryck, utbrast efter att ha läst ett bemötande från Åsa Eriksson av Demokraternas fräna inlägg: Åsa Eriksson curlar med norbergarna. Ja, så är det ju! Allt är så bra och hon är så stolt över dem som arbetar i kommunen. Ytterst lite självkritik och om det inte blev bra, så var det andras fel.

Åsa Eriksson tar dessutom inte debatten själv utan låter andra företrädare för Socialdemokraterna försvara brister i information och möjlighet för berörda medborgare att medverka. Det är att smita undan ansvar!

Redan före valet 2014, då jag blev invald i kommunfullmäktige, tyckte jag mig se ett för stort inflytande på politiken från tjänstemän (påstod det i insändare redan 2010-2011). Som aktiv politiker saknade jag tjänsteskrivelser som i alla fall försökte ge en objektiv konsekvensbeskrivning. När beslut togs om Fair Trade City certifiering innehöll skrivelsen endast kostnaden för den tjänst som skulle tillsättas. Jag påpekade att de ekonomiska konsekvenserna för ökade utgifter för inköp skulle bli större, men Kent Persson (V) ansåg att det inte hade något med det aktuella ärendet att göra. Kent Persson brukar annars vara mån om att finansiering finns i budgeten.

Vad jag vill påstå är att tjänstemännen curlar med politikerna i Norberg. Minimal information och inga alternativ. Politikerna tycks nöjda med att slippa tänka och tjänstemännen får igenom sina förslag. Det är ändå politikernas ansvar att kräva beslutsunderlag som de helt förstår och därmed kan försvara.

Man blir mörkrädd när man får reda på att Åsa Eriksson och kommunchefen gör fastighetsaffärer utan att först förankra dessa i kommunfullmäktige. Har jurist medverkat vid upprättande av dessa avtal?

Frågan om varför debatten är så hätsk aktualiserades då en ledande socialdemokrat tyckte att en företrädare för vårt parti var alltför negativ. Han sade: "Allt som händer i Norberg är väl inte illa. Det är väl mycket som är bra också." Visst är det så, men det är inte politikernas förtjänst. Det är det envisa folk som bor här och som trots höga skatter och avgifter arbetar som företagare och anställda i kommun och privata företag. Norberg blir bra den dag då politikerna visar den respekt de bör för sina invånare, även i ytterområden som Bjurfors.

Vi i PNF hoppas och tror på en förändring med Johanna Odö!

Lars Persson, Partiet för Norbergs framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons