Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvar hotar världsarvet Pompeji

Världsarvet Pompeji hotas
inte bara av naturens krafter utan även av klåfingriga tjuvar. I
den senaste i raden av stölder har tjuvar tagit delar av en antik
fresk, föreställande en grekisk gud.

En del av fresken, en bild av guden Artemis, har mejslats bort med "ett metallobjekt" efter att tjuvar brutit sig in i ett område som är stängt för allmänheten. Upptäckten av stölden har väckt ilska i Italien, och brottet beskrivs som en "skam för landet", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Stölden kommer efter att flera av ruinerna i närheten av Neapel kollapsat under den senaste tiden. Venustemplet och väggarna till ett gravvalv skadades nyligen av kraftiga regn, vilket fick EU att snabbt kräva att Italien "tar bättre hand om Pompeji". Som svar lovade Italien ett tillskott på två miljoner euro till ett större EU-projekt för att rusta platsen.

Pompeji begravdes av aska vid vulkanen Vesuvius utbrott år 79 e Kr. År 1748 började utgrävningarna, som fortfarande håller på. Över två miljoner turister besöker platsen varje år.