Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv nya platser för att lätta trycket

Ett tillfälligt korttidsboende kommer att öppna i landstingets lokaler på Bergslagssjukhuset. Detta som en följd av de långa köerna till att få en plats inom äldreomsorgen.

Annons

Fagersta. Ett korttidsboende kommer att husera på Berglagssjukhuset vid årsskiftet, berättar Hisham Törnvall, förvaltningschef på socialförvaltningen.

Det stod klart efter att ett treårigt hyreskontrakt mellan NVK och landstinget undertecknades.

Läs mer: Inget beslut om äldreboendet

Tidigare har det skrivits om äldreboendekrisen i Fagersta kommun, med långa köer för att få en plats. Nu hoppas socialförvaltningen att denna åtgärd ska kunna lätta lite på trycket.

– Hela det här kontraktet handlar om att vi ska kunna lätta på trycket tills vi har ett nytt äldreboende. Det är så pass långa processer med att bygga nytt, så vi måste göra lite snabbare lösningar, säger Hisham Törnvall.

– Men vi kommer behöva fler platser så klart, säger han. Det korttidsboendet som kommer att öppna på sjukhuset kommer att ha plats för tolv personer.

– Det här kommer innebära att det kommer att bli lite lättare att bli beviljad plats, säger Hisham Törnvall.

Läs också: Ny vändning om äldreboendet

Även socialnämndens Niclas Bergström (S) tror att de tolv nya platserna kommer att göra skillnad.

– Det kommer att ge resultat i köerna i alla fall kortsiktigt, det är vår förhoppning, säger Niclas Bergström (S).

Att hyra in sig i landstingets lokaler är en del av kommunens försök till att lösa äldreboendeköerna i Fagersta.

– Det går upp och ner i köerna, men det här en bra bit på vägen, säger Niclas Bergström (S).

Korttidsboendet som kommer att husera i landstingets lokaler på Bergslagsjukhuset kommer att göras i ordning av landstinget under hösten och senast årsskiftet ska lokalerna vara iordninggjorda. Hyreskontraktet som NVK ordnat åt socialförvaltningen kommer att kosta runt 969 000 kronor per år.

Längre fram när ett nytt boende har byggts så är planerna att rusta upp de befintliga äldreboendena i Fagersta, berättar Niclas Bergström (S). Vad som händer med korttidsboendet på sjukhuset då, återstår att se. 

– Det får vi kolla på då, säger Niclas Bergström. Det kommer att under hösten nyanställas personal och det räknas bli 20 personer till det nya korttidsboendet.

Fagersta-Posten har tidigare skrivit om de långa köerna för att få en plats på äldreboendena och än finns inga klara planer för var ett nytt äldreboende ska byggas. Äldreboendet som planerats ska ha plats för 40 boende.

Förslag som att bygga i Uggelbo har möts av protester och än är inget klart om när, var eller hur ett nytt äldreboende ska byggas.

Läs: Protestlista mot äldreboende på Uggelbo

Annons