Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppmodernt center för en 70-årig yogastil

Paret Isabelle Andersson Bede och Mikael Bede föll för varandra och för Iyengaryoga. Nu har de öppnat ett yogacenter i Skinnskatteberg.

Skinnskatteberg. Yoga finns i en mängd olika varianter och utövas av miljontals i hela världen. Isabelle Andersson Bede och Mikael Bede har testat de flesta varianter till de slutligen hittade en form som kändes helt rätt. – Det är en yogaform som passar alla, oavsett ålder och kropp, säger de.

Mikael Bede och Isabelle Andersson träffade varandra i Göteborg 2003. Stockholmaren Isabelle var där för att studera till bibliotikare på universitetet och sprang en dag in i Mikael.

– Jag tränade yoga och frågade honom om han visste något bra ställe i närheten, säger Isabelle.

Och det visste han. Mikael hade nämligen också ett intresse för yoga och utövade inte bara utan lärde ut till andra.

Två år senare blev de ett par och åkte tillsammans till Glasgow på en kurs i Iyengaryoga.

Efter att ha testat de flesta olika typer av yoga kände de båda två att det här var någonting unikt.

– Ställningarna inom yoga är detsamma, skillnaden är den att inom Iyengar finns redskapen som gör att alla ska kunna utföra dem rätt, säger Mikael.

Redskapen kan röra sig om klossar, stolar, kuddar, filtar eller rep för att personer ska kunna lyckas göra en position utan att kroppen tar skada.

– Som lärare hjälper vi till att korrigera så att just du hittar en pose som känns rätt för dig, säger Isabelle.

2006 fick Isabelle och Mikael chansen att träffa grundaren av Iyengaryoga, 93-årige Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (vanligen kallad Yogacharya B. K. S. Iyengar) på hans yogacenter i Pune, Indien, där han varit aktiv i 70 år.

Där föll alla bitar på plats och de kände att de ville dela med sig av sina nyfunna kunskaper till andra.

2008 flyttade de till Skinnskatteberg då Isabelle fick arbete på biblioteket.

Mikael fortsatte att lära ut yoga och Isabelle tränade på sidan av till hon för ett par år sedan blev färdig instruktör.

Vid årskiftet började de renovera en lokal i centrala Skinnskatteberg som nu är klar och är en av landets modernaste inom Iyengaryoga.