Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träbyggandeförslag ska slipas till

Fler hus som kommunen bygger kan bli i trä. Men det gick inte att spika under fullmäktigemötet att minst 25 procent av byggandet ska vara träbaserad.

Annons

Till skillnad från NVK:s remissvar blev inte trämotionen sågad i fullmäktige. Under en konstruktiv debatt kunde Kent Persson (V) och Åsa Eriksson (S) bygga en överenskommelse.

– Den här motionen är alldeles utmärkt. Det är bara slutsatsen som är lite knepig. Det vi reagerat mot är att det ska vara minst 25 procent av nybyggnationen som ska vara träbaserad, sa Kent Persson.

Åsa Eriksson svarade att ett fast mål är bra att ha för att nå resultat och jämförde med jämställdhetsmål.

Kent Persson menade att motionens brister var att det är svårt att veta vad som är träbaserat och om det även gäller ombyggnation.

– Vi måste definiera vad som är 25 procents nybyggnation och vad som är träbaserat. Därför tycker jag att det kan skickas tillbaka till kommunstyrelsen, sa Kent Persson.

Det tyckte de fyra motionärerna var en bra idé. Den första punkten i motionen antogs vilket innebär att trä alltid ska utvärderas som byggnadsmaterial.

Den andra punkten, om att år 2020 ska 25 procent av kommunens nybyggnation vara träbaserad, ska slipas till ytterligare i kommunstyrelsen innan den levereras till fullmäktige igen.

Annons