Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E18 stängdes av under militärövning – kilometerlånga köer

Under några timmar på fredagen var E18 mellan Enköping och Bålsta helt avstängd för biltrafik – och det blev långa köer på alternativvägen.

Annons

En bilist berättar för VLT att köerna vid 9.30-tiden var kilometerlånga.

Avstängningen av civil trafik på E18 kommer att pågick mellan klockan 8.00 och 14.00 på fredagen (22 september). Anledningen var att pansarstyrkor ska förflyttas upp till Arlanda för att där sättas in i en fiktiv strid mot angripare.

Vid avstängning leddes trafiken om vid trafikplats 143 i Enköping via väg 55, 263 och Enköpingsvägen väg 545 vidare till Bålsta. Vägvisning för omledningen fanns på plats. Alternativvägen är gamla Europavägen via Skolsta och Ekolsund till Bålsta – och omvänd riktning.

Köer bildades snabbt. Alternativvägen är smal med en fil i vardera riktning, där högsta tillåten hastighet är lägre än på E18. Dessutom förekom militär trafik stundtals på vägen.

Trupptransporter kommer även att ske på andra ställen inom Mälardalen och Stockholm den närmaste veckan, men exakta angivelser kan inte ges i förväg. För mer detaljer lyssna på trafikradion och se även Försvarsmaktens hemsida.

Pansarterrängbil 360 har drivning på alla åtta hjulen, är 7,3 meter lång och har en maxfart på 120 km/h.

I samband med försvarsövningar finns risk för trafikproblem av olika slag, skriver Trafikverket:

"Kolonner med många och eventuellt långsamtgående fordon kan förekomma. Undvik omkörningar där det inte är motorväg, eller välj annan väg om det är möjligt. Tunga fordon som antingen måste köra mycket sakta över vissa broar eller är tvungna att köra vägbanemitt/bromitt för att få passera och då ensam på bron. Kör inte om dessa."

Trafikverket påminner också om reglerna i Trafikförordningen:

"Du får inte bryta eller på annat sätt hindra militärkolonn, kolonn av fordon som tillhör räddningstjänst, begravningsfölje, grupp av barn under ledares uppsikt eller annan procession".

Annons