Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta störningar för Bergslagspendeln efter raset i Ludvika

Resenärerna på Bergslagspendeln Ludvika-Fagersta-Västerås och omvänt kan räkna med störningar under helgen och åtminstone början av den kommande veckan. Anledningen är det svåra ras som drabbade en viadukt under byggnad torsdagen den 13 juli.

Annons

En medarbetare från järnvägsentreprenören Infranord överblickar skadorna på järnvägens infrastruktur efter raset. Bilden togs den 13 juli.

Som vi tidigare berättade om skadades tolv personer, samtliga anläggningsarbetare, vid olyckan. Arbetarna var anställda av en underentreprenör till byggföretaget Skanska, som i sin tur fått uppdraget från Trafikverket att färdigställa viadukten.

Brokonstruktionen som var under byggnad rasade över järnvägsspåren i norra delen av Ludvika bangård. Konktaktledning, spår och signalsystem skadades och all tågtrafik förbi Ludvika omöjliggjordes.

Bergslagspendeln från Västerås, Hallstahammar, Surahammar och Fagersta kommer visserligen in till Ludvika station söderifrån, men är beroende av spänningsförande kontaktledning för att kunna köras och raset i norra delen av bangården påverkade all trafik och alla signaler.

Direkt efter olyckan ersattes tågtrafiken från Ludvika i alla riktningar med buss. Inledningsvis kördes ersättningsbuss hela vägen Fagersta-Ludvika och omvänt, vilket ledde till förseningar för tågen Fagersta-Västerås då dessa väntade in ersättningsbussen från Ludvika vilken inte kunde hålla samma tidtabell som tågen.

Nu under helgen körs ersättningsbussen i stället Smedjebacken-Ludvika och omvänt vilket minimerar risken för stora förseningar. Förseningar kan dock inte uteslutas.

Trafikverket kan under helgen inte ge någon prognos för när tågtrafiken förbi Ludvika kan återtas. Anledningen är att såväl polisen som Arbetsmiljöverket ska göra en utredning av hur raset kunde ske och den utredningen måste göras omsorgsfullt då det är stora mängder material som rasat.

Först därefter kan uppröjningsarbetet ta vid, och efter det kan spår, signalsystem och kontaktledning återuppbyggas.Tågtrafiken till och från Fagersta mot Skinnskatteberg-Örebro respektive Avesta Krylbo-Gävle påverkas inte.

Läs mer: Detta har hänt efter raset

Läs mer [+]: Så utreds olyckan: "Sannolikt en omfattande utredning"

Läs mer [+]: Ingen prognos för när bygget kan återupptas

Hur går tågen? Länk till Trafikverkets information Länk till SJ:s trafikinformation

Mer läsning

Annons