Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På söndag körs Tåg i Bergslagen av SJ – här är förändringarna

Annons

Som vi tidigare berättat kommer SJ från och med 11 december att ta över trafiken på samtliga Tåg i Bergslagen-linjer (TiB) som i dag körs av tågoperatören Tågkompaniet.

Det innebär vissa förändringar – inte minst att det bara finns en huvudsaklig tågoperatör för persontrafiken i Västmanland. På vissa sträckor, exempelvis Västerås-Stockholm på helgerna, men också dagligen på sträckan Örebro-Hallsberg-Laxå, har två operatörer kört tåg parallellt men endast tillåtit den egna operatörens biljetter.

Tåg i Bergslagen är huvudman för tågtrafiken på en mängd sträckor från Gävle i norr till Mjölby i söder. I Västmanland är det Bergslagspendeln (Ludvika)-Fagersta-Surahammar-Hallstahammar-Västerås som är den stora pulsådern. Men även trafiken på sträckan Gävle-Avesta Krylbo-Fagersta-Örebro och trafiken på sträckan Gävle-Falun-Ludvika-Hallsberg-Mjölby berör länet direkt eller indirekt.

Dessutom körs vissa tåg på Dalabanan Stockholm-Sala-Falun/Mora av Tåg i Bergslagens tåg.Fram till och med 10 december har det bara varit Tåg i Bergslagens biljetter som gällt på Tåg i Bergslagens tåg.

Ska man fram till lördagen byta mellan SJ-sträcka och TiB-sträcka behöver man resplusbiljett eller biljett från båda tågoperatörerna.

– Det som blir enklare från och med 11/12 för våra kunder är att alla SJs biljetter, även våra TiM-biljetter kommer att vara giltiga på TiB-tågen, säger SJ:s pressinformatör Stephan Ray.

Hur kommer SJ:s övertagande att märkas i övrigt för resenärerna?

– TiB-tågens fördelar finns kvar. Det kommer precis som vanligt att gå bra att ta med cykeln på tåget i mån av plats. Serveringen kommer att vara ungefär densamma. Väldigt mycket kommer med andra ord att vara sig likt, men en del ska bli bättre. Trafikinformationen är ett exempel. Vi hoppas att våra verktyg för att hålla koll på trafikläget och kommunicera med kunderna kommer att märkas i form av bättre trafikinformation till våra kunder.

Kommer ni att ha någon första klass på Tåg i Bergslagen-tågen?

– Nej.

De målade tågen kommer att se i stort sett likadana ut, märkningen "Tågkompaniet" försvinner naturligt nog.

Hur påverkas möjligheterna, som funnits på Tågkompaniets tåg, att köpa biljetter ombord?

– Det kommer fortsatt att gå att köpa biljetter ombord på Tåg i Bergslagens tåg. Bästa priserna får man dock när man köper biljett i våra andra kanaler, SJs app, SJ.se samt SJs automater.

Vad beträffar biljettköpen kommer man att kunna köpa biljetterna i de vanliga SJ-automaterna som vanliga SJ-biljetter. Det är oklart hur många nya biljettautomater som ska placeras ut på järnvägsstationerna i Tåg i Bergslagens trafiksystem.

Åtskilliga resenärer har köpt månadskort och partibiljetter från Tågkompaniet. Gäller dessa även från 11 december och giltighetstiden ut för biljetterna?

– Dessa biljetter gäller inte. Giltigheten för månadskorten skall ha gått ut. De som har partibiljetter som har giltighet kvar kan kontakta Tågkompaniet på telefon 0771-444 111, eller [email protected] .I en kommentar till övertagandet säger Tågkompaniets vd Mats Gustafsson:

– Ibland vinner man och ibland förlorar man. Men när vi tittar i backspegeln känner vi oss ändå rika. Jag är tacksam över alla som valt att resa med oss. När vi tog över trafiken för tolv år sedan hade vi lite drygt en miljon resenärer per år. I dag har vi över tre miljoner årsresenärer.

Mats Gustafsson berömmer processen som varit under det gångna året sedan det stod klart att SJ skulle ta över trafiken:

– De flesta förare och tågvärdar som har jobbat med trafiken hos oss går nu över till den nya operatören. Det känns tryggt. Då vet vi att våra kunder i Bergslagen får det bra även i framtiden.

Läs också: Klart för dagliga direkttåg Ludvika-Fagersta-Stockholm

Mer läsning

Annons