Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slirigt på vägarna på fredagen – men våren kan vara här redan

Blötsnö har lagt sig som en slirig yta på vägarna på fredagsmorgonen. Men enligt Foreca kan våren egentligen redan vara här.

Annons

Snöblask ställer till det på vägarna på fredagsmorgonen. Även om yttemperaturen på vägbanan ligger på plusgrader så gör regnet och snön som drog in på torsdagskvällen att det blir halt och slirigt. I Västmanland har det snöat närmare tre centimeter under natten, men det mesta har smält bort omgående.

– Det är det som ställer till det, att det lägger sig som en yta på vägen att halka runt i, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Nederbörden kommer troligen fortsätta att ställa till det fram till lunch på fredagen, men sen drar det öster ut. Temperaturen kommer under dagen ligga på 1-2 plusgrader.

På lördagen väntas en hel del moln och soldis, men det blir betydligt mildare menar Christoffer Hallgren. Uppåt 6-8 grader.

Helgen ska bli nederbördsfri fram till söndagskvällen och på söndagen hoppar temperaturen upp ytterligare.

– Nu börjar det hända grejer. Det kan bli tvåsiffrigt, lite över tio grader, på söndagen beroende på hur soligt det blir. Och vindarna är lugnare så då borde man märka av att vårvärmen kommit, säger Christoffer Hallgren.

Egentligen, menar han, kan den meteorologiska våren redan vara här eftersom temperaturen legat på plusgrader större delen av veckan.

– Det krävs att temperaturen ligger över nollan sju dygn i sträck. Så den kan vara här redan, men det är svårt att veta, säger Christoffer Hallgren.

Mer läsning

Annons