Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för alla tåg söder om Stockholm – oklart när tågen kan börja rulla igen

En kabelbrand söder om Stockholm C vid tiotiden på torsdagsförmiddagen har stoppat pendeltågstrafiken mellan Stockholm C och Älvsjö i båda riktningar. Även fjärr- och regionaltågstrafiken från Stockholm söderut via Södertälje har stoppats.

Annons

Under flera timmar fanns ingen prognos från Trafikverket om när trafiken kunde återupptas, varken för SL:s pendeltåg eller regional- och fjärrtågen.

Vid 13-tiden meddelade Trafikverkets pressinformatör Pär Aronsson att man beräknade kunna återuppta trafiken på ett av två spår vid 14-tiden. Den informationen har sedan justerats fram till 19.30 då beskedet var att det inte ens fanns någon prognos för när felet kan vara avhjälpt men att reparatör var på plats.

Men även om trafiken kommer igång så småningom kommer det innebära både köer samt sena och inställda tåg.

– Det är många tåg som nu samlats vid Stockholm C som inte kommit iväg och vi kommer att dras med förseningar även när trafiken kommit igång, säger Pär Aronsson.

Trafikverket beräknar att tågtrafiken söderut från Stockholm via Södertälje kommer att dras med förseningar samt med omledda och inställda tåg hela torsdagen, alltså även efter det att spåren åter kan trafikeras. Även under midsommarafton kan följdproblem uppstå eftersom personal som skulle bemanna tågen hamnat på fel plats under torsdagen – eller hamnat i konflikt med lagens vilotidsregler.

SJ:s ställföreträdande presschef Tobbe Lundell, sa till aftonbladet.se vid 20-tiden på torsdagskvällen att läget såg dystert ut och att det kommer att vara forsatta problem även under midsommarafton.

– Vi börjar bli lite oroliga nu. Det kommer att bli problem i morgon också. Tiden går och vår personal och våra tåg kommer att befinna sig på fel plats inför morgondagen, säger Tobbe Lundell till aftonbladet.se.

SJ erbjuder alla som önskar full återbetalning av både tur-och ruturbiljetten. Tobbe Lundell lovar även taxiresa eller hotellövernattning på standardhotell på SJ:s bekostnad för dem som inte orkar vänta längre på centralstationen.

– Gå ihop några stycken som ska till samma ställe och ta en taxi. Det ersätter vi, det rådet ger man också på vårt kundcenter, på Centralen, säger Tobbe Lundell.

Tågtrafiken norrut mot Örebro, Dalarna och Gävle påverkas endast marginellt av branden. Vissa fjärrtåg har letts om norr om Mälaren via Västerås-Örebro. För pendeltågsresenärerna är situationen något ljusare även om det innebär betydligt längre resvägar och krångel med ersättningsbuss och tunnelbana; man kommer fram till sin slutdestination i Stockholms län även om det tar mer tid.

Enligt SL:s informationssida har tågtrafiken för SL:s pendeltåg mellan Stockholm C och Älvsjö stoppats i båda riktningar efter branden. Det påverkar alltså trafiken till och från Västerhaninge/Nynäshamn och trafiken till och från Södertälje.

För SL:s resenärer trafikerar ersättningsbussar sträckan Telefonplans T-bana – Älvsjö station och omvänt under stoppet. För resenärer till Västerhaninge och Nynäshamn rekommenderar SL även T-bana till Farsta Strand och tåg därifrån – och vice versa.

På sträckorna Älvsjö-Västerhaninge-Nynäshamn och Älvsjö-Södertälje och omvänt kan förseningar och oregelbunden trafik uppkomma.

Först strax före klockan 13, två och en halv timme efter det att branden uppstod, kunde Trafikverket ange en ungefärlig prognos för trafikens återupptagande. Den prognosen flyttades framåt i åtskilliga steg till stor frustration för de tusentals resenärerna som väntade på besked.

Branden uppstod vid 10.30-tiden i en tvärtunnel till Citybanan.

Inledningsvis rapporterades en person ha skadats, det visade sig dock enligt polisen att två män behövde föras till sjukhus i ambulans för vård och kontroll. En med brännskador på armarna, den andre för att han andats in brandrök.

Branden släcktes snabbt och polisen utreder händelsen som arbetsplatsolycka.

Mer läsning

Annons