Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för blixthalka i Västmanland: "Gäller att ha bra däck och bra hjärna"

På torsdagsmorgonen inkom rapporter om halt väglag i norra Västmanland. Trafikverket varnar främst för snö och isvägbana runt Sala och Fagersta. "Det har varit fuktigt på vägarna de senaste dagarna och när temperaturen ligger runt noll blir det en påfrysliknande effekt, som blankis", säger Nitzan Cohen, meteorolog.

Annons

Det är väldigt halt på vägarna i norra Västmanland. En person, som körde på väg 70 mellan Sala och Avesta, rapporterar:

– Det är svinhalt! Jag fick vända om på grund av sladd.

Trafikverket varnar för besvärligt väglag på vägarna runt Sala och Fagersta. Värst ska det vara på väg 256, mellan Salbohed och Norberg, och på väg 233, mellan Ramnäs och Malingsbo via Skinnskatteberg. Dessa vägar markeras som blå på Trafikverkets karta vilket betyder "Snö och isvägbana" – den starkaste varningen.

Det finns fyra olika färger som Trafikverket använder på vägarna för att varna om väglaget:

• Grön: Inga problem inrapporterade

• Gul: Risk för besvärligt väglag

• Röd: Besvärligt väglag

• Blå: Snö och isvägbana

Enligt Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca, är väglaget väldigt lurigt i Västmanland just nu.

– Det har varit fuktigt på vägarna och mild luft de senaste dagarna och nu när temperaturen ligger runt noll blir det en påfrysliknande effekt, som blankis. Det är lite lurigt, men inte alls förvånande att det är på det här sättet. Milt vinterväder är typiskt för mycket halka, säger han.

Nitzan Cohen berättar att det är lite olika var man befinner sig. I Västeråstrakten är det plusgrader men mer norrut är det frostutfällning.

– A och o är att känna in väglaget och anpassa hastigheten. När vägen har varit fuktig så ser man en vanlig svart väg och då kan man bli väldigt överraskad när det blir halt. Det är enklare när det är snö, då förstår man att det kan vara halt. Det gäller att ha bra däck och bra hjärna.

Nitzan Cohen tror att det riskfyllda väglaget kan pågå ett par dagar.

– Och det kommer att röra sig längre söderut i Västmanland. På torsdagskvällen blir det minusgrader i Västerås.

– Man ska inte lita på termometern i bilen. Det kan skilja mycket på temperaturen i vägbanan och i luften, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Vid 07-tiden på torsdagsmorgonen körde en personbil in i räcket på E18 vid Vallbymotet i Västerås.

--------------------------------------

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta vlt.se via telefon: 021-19 91 99, skicka mms/sms på 72021, använd Tipsa-tjänsten eller mejla!

Månadens bästa läsartips belönas med 1 000 kronor.

---------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning