Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av tio lärare i länet obehöriga – minskning i majoriteten av kommunerna

Andelen behöriga lärare minskar i sex av tio kommuner i Västmanlands län. Länet ligger även under rikssnittet. Det visar statistik från Skolverket.

Annons

Det är Lärarförbundet som analyserat Skolverkets statistik på kommun- och länsnivå. De slår bland annat fast att Västmanlands län ligger under rikssnittet, med en lärarbehörighet på 67 procent.

Mest anmärkningsvärda försämringar ser vi i Fagersta kommun, Sala kommun och Skinnskattebergs kommun.

Av de sammanlagt 2 331 grundskollärarna i Västmanlands län (motsvarande 2 071 heltidstjänster) var det 1 734 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

På delad förstaplats i länet ligger Norbergs kommun och Surahammars kommun.

– Faktorer vi har som påverkar är bra löner, bra chefer och bra medarbetare. Framför allt har vi en god arbetsmiljö som skapar förutsättningar för en bra arbetsplats. Att ha många behöriga lärare skapar mycket bättre förutsättningar vid rekrytering av nya, säger Conny Ström, skolchef på Surahammars kommun.

Andelen behöriga lärare minskade jämfört med året innan med två procentenheter. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket i stort sett samma nivå som året innan.

– När lärare saknas påverkas både kvalitén i elevernas undervisning och arbetsmiljön för befintliga lärare. Lärarbristen riskerar att öka skillnaderna mellan skolor. Som lärare vet vi hur viktiga vi är för varandra och hur avgörande det är att förutsättningarna är som bäst där utmaningarna är som störst, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Foto: Berit Roald / TT

Annons