Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre rum i fil fick familjen på fall: "Hus utanför stan är inte vår grej"

Ljust, luftigt och en väldig rymd. Tre rum i fil, takrosetter och spegeldörrar.
När familjen Karlsson/Conteh klev in i lägenheten på Öster i Örebro för första gången var förälskelsen omedelbar.

Annons

Redan i hallen slås man över rymden i lägenheten. Den är stor med en öppen spis i blankt grått kakel till höger om ytterdörren. Här finns också en petrolblå sammetsbänk och plats för en arbetshörna.

Ett rosa fårskinn hänger inbjudande över den rosaguldiga skrivbordsstolen och bredvid skrivbordet står en korg med vackra inslagspapper på rullar. Anna berättar att hallen är familjens senaste projekt. De har valt att lägga allt krut på ett rum i taget.

Jag föreställde mig att jag skulle komma in i en "vanlig" lägenhet. Men familjen Karlsson/Contehs hem känns mer som en våning. Rakt fram finns ett stort valv in till matsalen. Utanför de spröjsade fönstren vajar guldgula trädkronor trots att vi är mitt i stan, för precis utanför ligger Oskarstorget. Följer man korridoren till höger i hallen kommer man till sovrummen. Till vänster finns gästrummet. Lägenheten är planerad så att köket ligger lite avskilt, dit kommer man från en passage vid den gamla pigingången.

Det är ett och ett halvt år sedan som familjen lämnade sin trea och flyttade in i femrummaren, en hyresrätt, på Öster i Örebro. Och de trivs utmärkt.

- Hus utanför stan är inte vår grej. Nu bor vi centralt, men har ändå ett lugn här. Vår lägenhet är den enda på hela våningsplanet, så vi har inga grannar vägg i vägg. Vi har en kolonilott också. Vi har det bästa av två världar, tycker jag, säger Anna nöjt.

Lägenheten går i gammal stil. Takhöjden är uppskattningsvis bortåt 2,70 och matsal, vardagsrum och sovrum ligger i fil. Fönstren är stora och spröjsade, och mellan de tre rummen finns dubbeldörrar i spegelstil med mässingshandtag. Alla dessa tre rum har vacker fiskbensparkett.

- Jag tycker att lägenheten är så fint renoverad, man har bevarat det gamla. När vi flyttade in målade vi om. Jag gillar färg också, men jag kände att den här lägenheten passade bäst i ljusa, milda färger, i och med rymden och ljuset, säger Anna.

Matsalen har ljust blå väggar. Inga rum har gardiner, och Anna säger att hon inte kan minnas att hon någonsin ägt några. Mattor är hon inte mycket för heller, det enda rummet som har en riktig matta är sovrummet. Ett par rum har förvisso fårskinn på golvet.

Ett stort vitt matbord med vita karmstolar, en drinkvagn och en pall med en tavla på och en golvblomma är de enda möblerna i matsalen. På stolsdynorna kommer fårskinnet igen.

- Jag har snöat in lite på fårskinn, det blir mjukt och varmt.

I vardagsrummet är väggarna ljust grå. En ljus soffa med olika kuddar, en rosa sittpuff och ett ljusrosa bord ger ett svalt men samtidigt inbjudande intryck. I ett hörn står en stor palm i en hög kruka, som fanns i Annas barndomshem och som hon fått överta av sin mamma.

- Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva min inredningsstil. Det jag gillar gillar jag. Det är inte så mycket loppisfynd, även om det finns ett och annat, fast det är mest småsaker, säger Anna och visar en liten trumma i vitt skinn som hon köpt på second hand och som hon föll pladask för.

Om hon ändå ska försöka sig på att beskriva sin stil blir det gammal stil, åt det skandinaviska hållet med små inslag av orientaliska och afrikanska detaljer.

- Jag har alltid gillat att vara kreativ, dans och konst till exempel. Sedan vi fick barn har det blivit mindre sånt. Nu är det genom inredningsintresset jag får mest utlopp för min kreativitet, säger Anna.

Pysslar gör hon inte så mycket, men hon arrangerar gärna om, handlar nytt och plockar runt.

- Inspirationen får jag från allt möjligt. Livet i stort. Jag gillar gamla byggnader och hus mer än nyproduktion och jag brukar fantisera om vilka som bor i husen jag passerar och vilka som bor där. Hur jag själv skulle inreda om jag bodde där, säger Anna och berättar att det är hon som står för det mesta när det kommer till inredning i hemmet.

- Eller man kan säga att det är jag som är beställaren och min sambo utföraren, skrattar Anna.

Vad är det bästa med lägenheten?

- Det jag gillar bäst är nog rummen i fil. När man sätter sig upp i sängen på morgonen och ser rakt igenom alla rum, det är härligt. Och så den öppna spisen i hallen. Jag tycker också om övriga planlösningen. Att köket är avskilt, så vi sitta i matsalen och äta och slippa se disken. Samtidigt känns det väldigt öppet i resten av bostaden i och med de stora portalerna, säger Anna och fortsätter:

- Vardagsrummet är hjärtat i lägenheten. På grund av ytan - lägenheten är 140 kvadratmeter - är allt ganska långt bort, samtidigt är det nära till allt härifrån ändå. Vardagsrummet ligger i mitten, det är bra, säger Anna och stryker sig lätt över magen, där familjens nytillskott ännu bor.

Just nu ligger de lågt med nya inredningsprojekt. Men snart är det dags att sätta i gång igen.

- Vi ska göra om gästrummet till barnkammare, ler Anna.

Hos familjen Karlsson/Conteh

Lägenheten: En hyresrätt i gammal stil på 140 kvadratmeter och fem rum och kök. Balkong finns.

Läge: På Öster i Örebro.

Här bor: Anna Karlsson, socionom, 37 år, Kebba Conteh, strategisk inköpare, 35 år, Ellen, 6 år, samt katten Tussa.

Läs även: Konstnärinnan som gjorde en naken Donald Trump har gjort en toalett av Louis Vuitton-väskor – och den är till salu

För Plus-kunder och prenumeranter: 18 riktigt fula inredningsdetaljer: ”Ingen förtjänar att råka ut för såna här tragedier”

Annons