Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendigt svenskt i Minnesota

Gör som våra förfäder. Res över Atlanten med siktet inställt på
amerikanska Minnesota, där skandinavisk och amerikansk kultur
möts.

För dagens resenärer väntar dock inte nybyggande och hårt jordbruksarbete vid en resa till svenskbygden - utan snarare nytänkande restauranger, museer och spännande utomhusaktiviteter.

-Man känner det skandinaviska arvet i hela delstaten, säger Andrew Dayton som tillsammans med sin bror Eric driver krogen The Bachelor Farmer (på svenska ungefär Ungkarls-bonden) i Minneapolis.

Krogen har snabbt blivit en populär mötesplats och är ett bra exempel på hur skandinavisk kultur präglar hela delstaten. Här finns både världens största dalahäst och olika vandringsleder i svenskars fotspår. Mest känd för sin blågula profil är kanske staden Lindström, som inspirerade Vilhelm Moberg till miljön i hans Utvandrarepos. Den skandinaviska mattraditionen är också trendig i regionen.

Nordiska köket

The Bachelor Farmer öppnades 2011 och är inriktad på modern, nordisk mat. Bröderna Dayton har själva inte skandinaviskt påbrå, men deras kock Paul Berglunds förfäder kommer från Gotland. Både Eric, som är ekonom, och Andrew, som läst historia och sedan utbildat sig till jurist, blev under enskilda resor i Sverige så imponerade av restauranger som Prinsen och Sturehof i Stockholm att de ville göra något liknande hemma.

Det har gått bra. På bara några år har bröderna anställt närmare 100 personer. I deras historiska byggnad från 1881 ryms också en bar och en klädbutik som bland annat säljer svenska Fjällräven. The Bachelor Farmer är hyllad av den svenske New York-baserade stjärnkocken Marcus Samuelsson och förra sommaren höll USA:s president Barack Obama ett evenemang på krogen.

Lokala producenter

På hemsidan lovar man en modern meny som hedrar Minnesotas nordiska arv - dock utan lutfisk.

-Liksom många restauranger i Sverige försöker vi jobba med lokala producenter. Och vi odlar egna kryddor och grönsaker på vår takträdgård, berättar Eric Dayton.

Vad får man inte missa som skandinavisk turist i Minneapolis?

-Att cykla på de många cykelbanorna efter Mississippifloden. Kör längdåkningsskidor om du är här på vintern. På sommaren bör man åka upp till sjöarna vid gränsen till Kanada och paddla kanot och campa. Och så ska man se utställningar, gå på festivaler och testa våra krogar, så klart.

Bröderna Daytons tips

Ställen att äta på:

+Fika, på American Swedish Institute, 2 600 Park Avenue iMinneapolis. Trevligt lunchställe som kan kombineras med ett besökpå institutet.

+Restaurang Alma, 528 SE 6th Avenue i Minneapolis. Internationelltkök med spännande rätter. Kocken är en god vän.

+Heartland Restaurant, 289 E 5th Street i Saint Paul (Minneapolistvillingstad). Bra restaurang om man vill lära känna det lokalaköket i mellanvästern.

+112 Eatery, 112 North 3rd street i Minneapolis. Gastronomisk pubmed prisbelönt kock.

+The Bachelor Farmer, 50 North 2nd Avenue i Minneapolis. Vår egenkrog som hyllar Minnesotas nordiska arv.

Att göra i Minneapolis:

+Hyr cykel och upptäck Minneapolis och tvillingstaden SaintPaul.

+Paddla kajak på Mississippifloden.

+Se modern konst på Walker Art Institute (1750 HennepinAvenue).

+Kika på lokalt producerade, moderna möbler frånMinneapolisföretaget Blu Dot på Roam (2914 Hennepin Avenue).

+Besök basebollaget Minnesota Twins nya arena Target Fields (1Twins Way).