Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots vurpa: Guldjubel för Olsson

En allvarlig vurpa på det näst sista varvet stoppade inte Norbergs CK:s Tommy Olsson. I stället ökade han avståndet till konkurrenterna och vann överlägset sitt andra guld i mountainbike-SM i H50.

Tommy Olsson, som har över tio guld i mountainbike-SM sedan tidigare, gick ut hårt och tog täten direkt. Redan efter en kilometer hade han fått en lucka bakåt, och då började han köra på rutin.

– Jag bestämde mig för att gå på lätta växlar hela tiden och köra förståndigt, säger Tommy Olsson.

SM-guldet var i sikte och på det näst sista varvet ledde Olsson med en och en halv minut. Men då hände det som inte fick hända. En svår krasch höll på att rasera gulddrömmarna.

– Det var en väldigt tvär kurva och jag kom helt fel in i den. Då körde jag på en sten och det bar iväg rätt ner. Det var mitt i backen och fem meter kvar till en grusväg. Jag landade på ryggen, säger Olsson.

Hans cykel flög upp i luften, men som tur var var funktionärerna påpassliga och kunde fånga den innan den slog i marken.

– Det smällde ordentligt i alla fall. Kedjan hade trasslat in sig lite och jag tappade en minut där.

Kände du att du kunde tappa guldet där?– Ja, jag tänkte att om det var något fel på cykeln nu så är det kört. Så jag tog det lite lugnt, kroppen var tvungen att återhämta sig också.

Och lyckligtvis för Olssons del klarade sig cykeln. I mål hade han sedan ökat sin ledning igen och vann med en minuts marginal.

– Det var härligt. Framför allt en viktig seger, jag var tvungen att vinna SM för att få stå i första startled på VM.

Under måndagseftermiddagen körde sedan Tommy Olsson sprinten på SM. Där hade han ett guld från förra året att försvara, men det slutade i stället med en tredjeplats. Olsson var nära att knipa silvret, men spurtfoto fick avgöra och där var Olsson två decimeter bakom silvermedaljören.