Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trump till legendarisk medborgarrättskämpe: "Bara prat – ingen handling"

USA:s blivande president Donald Trump har återigen hamnat i blåsväder. Den här gången efter att ha beskyllt en legend inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen för att inte ha uträttat någonting.

Annons

I fredags uttalade sig ledamoten av USA:s representanthus (underhuset i den amerikanska kongressen) John Lewis, Georgia, om Donald Trump.

John Lewis ansåg i det uttalandet under en TV-intervju med amerikanska kanalen NBC att Donald Trump inte är eller blir en legitim president. Detta med tanke på uppgifterna om att Ryssland blandat sig i det amerikanska presidentvalet för att med desinformation och hackning av datorer svärta ner demokraternas kandidat Hillary Clinton.

Det uttalandet ansågs häpnadsväckande; att en amerikansk kongressledamot (medlem av representanthuset eller senator) på det viset talar om en blivande president.

Å andra sidan grundade Trump sin politiska karriär på att på olika sätt ifrågasätta president Barack Obamas rätt att vara president. Den rätten tillkommer endast den som fötts i USA och därför kan exempelvis inte populäre skådespelaren, Kaliforniens guvernör 2003-2011 Arnold Schwarzenegger kandidera då han är född i Österrike.

Trump och flera med honom försökte göra gällande att Barack Obama inte fötts i USA och därför inte borde ha blivit president.

Men Donald Trump, som tillträder som USA:s president 20 januari, riposterade snabbt under lördagen John Lewis med orden (i översättning):

– Kongressledamoten John Lewis skulle tillbringa mer tid med att ordna och hjälpa sitt distrikt, som är i ett förfärligt skick och håller på att falla samman (för att inte tala om dess höga brottslighet), hellre än att falskeligen klaga på valresultatet. Bara prat, prat, prat – ingen handling eller resultat. Sorgligt!

"Mycket snack och ingen verkstad alltså, twittrade Trump i ett inlägg så långt att han fick dela upp det i två.

Men beskyllningen att afroamerikanske kongressledamoten Lewis från sydliga delstaten Georgia bara pratar och inte handlar fick ledande demokrater att gå i taket, vilket CNN refererar.

John Lewis är nämligen en av den amerikanska medborgarrättsrörelsens förgrundsfigurer och har varit aktiv i kampen mot segregation och rasism hela sitt liv. En av få överlevande förgrundsfigurer från den tiden, för övrigt.

John Lewis då han tidigare i veckan vägrade ge sitt stöd till Donald Trumps kandidat till justitieministerposten, senator Jeff Sessions. Sessions fick inte bli federal domare på 1980-talet eftersom han ansågs ha grumliga åsikter i rasfrågan. Lewis ansatte Sessions mycket hårt om hans nuvarande åsikter i frågan.

Som 21-åring blev han illa slagen sedan han gick in i ett väntrum som bara var avett för vita. När han och några demonstranter i medbogarrättsrörelsen "Freedom Riders" satt på en buss i Alabama amerikanska södern 1961 attackerades och brandbombades bussen av Ku Klux Klan.

I en annan ort stormade en vit mobb bussen och Lewis misshandlades med en trälåda.

– Jag låg medvetslös vid en Greyhound-busstation i Montgomery, sade han senare.

2009 fick John Lewis, då högt uppsatt politiker sedan 1980-talet, en uppmärksammad offentlig ursäkt från en tidigare Ku Klux Klan-medlem som var med på den tiden det begav sig.

Efter slaveriets upphörande på 1800-talet och segregationens (åtminstone lagstiftningsvis) upphörande på 1900-talet är fortfarande frågan om hudfärg, och diskriminering av afroamerikaner en synnerligen brännande fråga i USA. Ett oläkt sår i relationen mellan människor av olika hudfärg, helt enkelt.

Donald Trump har, liksom föreslagne justitieministern Jeff Sessions, bland annat beskyllts för att ha flirtat med Ku Klux Klan . Eller i alla fall: Varit ambivalent i sitt förhållningssätt till den uttalat och våldsamt rasistiska organisationen.

Demokratiske Nancy Pelosi, tidigare talman i representanthuset, nu minoritetsledare, påminde å sin sida på Twitter blivande president Trump:

– Många har försökt tysta John Lewis genom åren. Alla har misslyckats.

Demokratiska senatorn Kamala Harris twittrade, också med adress till Trump:

– John Lewis är en ikon inom medborgarrättsrörelsen, som orätt söker rättvisa och jämställdhet. Han förtjänar bättre än det här.

Även republikanske senatorn Ben Sasse stämde in i kritiken mot sin partikamrat Trump – och det var inte första gången han öppet gjort det:

– John Lewis och hans "prat" har förändrat världen.

Annons